Ravitsemushoidoilla hyviä tuloksia

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Oireita saattaa pahentaa esimerkiksi runsasrasvainen ja vahvasti maustettu ruoka. Myös runsaasti hiilihydraattia sisältävät ruoat, palkokasvit, sipuli ja paprika voivat lisätä oireita. Ilmavaivoja lisäävät ruoat ovat usein sopimattomia. Tällaisia voivat olla mm. kotimaisista viljoista valmistetut ruoat, esimerkiksi ruisleipä, joka varsin usealle potilaalle aiheuttaa suolisto-oireita. Myös muut viljatuotteet kuten vehnä ja ohra, sekä maitotuotteet voivat lisätä oireita. Hoidon alkuvaiheessa on syytä ohjata potilas välttämään kaikkia sellaisia ruokalajeja, jotka ovat lisänneet oireita. Tällöin ei ole useinkaan kysymys varsinaisesta ruoka-aineallergiasta, sillä tehokkaan hoidon ansiosta ärtynyt limakalvo korjaantuu ja potilas voi taas nauttia sellaisia ruokia, jotka aikaisemmin ovat ärsyttäneet. Usein on oletettu, että kyseiset ruoat eivät potilaalla imeydy tai vaikuttavat allergisesti. Olen huomannut, että usein melko lyhyen tukilääkitysjakson jälkeen monien ruokien sietohäiriöt ovat loppuneet.

Käytännön lääkärin työssä olen huomannut, että hoitamieni potilaitten ärtynyt suoli nopeasti tulee oireettomaksi tai vähäoireisiksi, kun potilaalle eri syistä on aloitettu laaja-alainen lääkeannostasoinen tukilääkitys. Ärtyvän suolen keskeiset oireet ovat saattaneet parantua jopa muutamissa päivissä tai viikoissa. Nopea paraneminen on hyvin ymmärrettävää, kun tietää suolen epiteelikerroksen uusiutumisnopeuden. Looginen johtopäätös on, että ”tankkaus” tärkeimmillä solun uudistumisessa keskeisiä tehtäviä hoitavilla pienoisravintotekijöillä edistää limakalvon solujen uudistumista ja soluvaurioiden korjaantumista.

Lyhyehkön tukilääkitysjakson jälkeen monet ruokien sietohäiriöt ovat loppuneet. Tämän tyyppisiä huomioita olen tehnyt jo vuosien ajan kaikkiin ikäluokkiin kuuluvilla potilailla, vauvoista vanhuksiin.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä on yllättävän usein kyse koko mahasuolikanavan limakalvojen tulehduksesta ja vaurioitumisesta. Solujen uusiutumisessa tarvitaan yksilöllistä lääkeannostasoista tukilääkitystä tärkeillä pienoisravintotekijöillä. Jotta tiedettäisiin, mitä puutostiloja potilaalle on kehittynyt, tulisi mahdollisuuksien rajoissa tehdä pienoisravintotekijöiden taseita selvittäviä laboratoriotestejä. Vitamiinien, hivenaineiden, rasvahappojen ja aminohappojen tasemittauksissa tulee esille yllättäviä ja täysin ennalta arvaamattomia puutostiloja. Mitä laajempi ja yksilöllisesti osuvampi on elimistölle välttämättömistä pienoisravintotekijöistä koostuva tukihoito, sitä parempia tuloksia voidaan odottaa.

Jos potilaalla on haiman ja sapen alitoimintaan viittaavia oireita, voidaan oireita lääkitä ruoansulatusta helpottavilla kasviuutteilla. Papaijauute auttaa pilkkomaan ravinnon proteiineja ja amylaasipitoinen mallasuute auttaa pilkkomaan tärkkelystä energiaksi. Omenakuidulla on suotuisa vaikutus suolen toimintaan. Myös rekisteröityjä haima- ja sappientsyymejä sisältäviä valmisteita voidaan käyttää.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola