Tämä artikkeli on ote Antioksidanttiklinikoiden perustaja Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Antioksidanttihoito on ravitsemushoitoa sellaisilla vitamiineilla, hivenaineilla, rasvahapoilla, aminohapoilla, luonnonlääkkeillä sekä tietyillä kemiallisilla lääkevalmisteilla, jotka suojaavat ja korjaavat solujen rakenteita.
Ihmisen antioksidanttijärjestelmä auttaa soluja suojautumaan myrkyllisiä aineita ja vapaita radikaaleja vastaan. Usein antioksidanttijärjestelmä ei kuitenkaan toimi riittävän hyvin, jolloin sen toimintaa on täydennettävä puuttuvilla ravintotekijöillä. Tätä täydentävää hoitoa kutsutaan antioksidanttihoidoksi.
Farmakologinen antioksidanttihoito (joka on osa ravitsemushoitoa) perustuu vapaaradikaaliteoriaan, jonka on esittänyt ensimmäisen kerran tautien syntyteoriana amerikkalainen professori Denham Harman jo vuonna 1956. Se on tieteellisesti paljon tutkittu ja yleisesti hyväksytty. Vapaat radikaalit ovat atomeja tai molekyylejä, joiden ulommalla elektronikehällä puuttuu elektroni tai niitä on liian paljon. Ne ovat erittäin epävakaita ja valmiita reagoimaan toisten atomien kanssa. Ne voivat vaurioittaa toisia, usein suurempikokoisia molekyylejä tai tuhota ne kokonaan.
Tieteellinen todistusaineisto hapetusstressistä ja antioksidanttien merkityksestä on entisestään vahvistunut.
Lisää ravitsemushoidon perusteista ja käytännöstä seuraavissa artikkeleissamme.
Oletko harkinnut hakeutuvasi ravitsemukseen erikoistuneen lääkärin hoitoon esim. ruoansulatusvaivojen vuoksi?
Lähetä nyt yhteydenottopyyntö Antioksidanttiklinikan lääkärin ajanvarausta varten tästä.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola