Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).
Perinteinen ja vielä varsin yleinen keino yrittää vaikuttaa rappeutumissairauteen on ruokavalion muuttaminen. Se on tärkeä lähtökohta hoidossa, mutta valitettavasti pelkkä dieettineuvonta usein johtaa vain summittaiseen ja yleensä melko hitaaseen tervehtymiseen. Pitkälle edenneissä rappeutumissairauksissa ruokavalion muutoksilla potilasta voidaan auttaa melko vähän. Sitä paitsi ruokavalion muutosten ohjaus ja toteutus eivät ole helppoja. Nykytiedon valossa yhdenkään lääkärin ei tulisi uskotella vaikeaoireiselle potilaalle, että pelkästään erinäisillä ruokavaliomuutoksilla hänen potilaansa ilman muuta paranee.
Yksilöllisen, lääkärin määräämän farmakologisen ravitsemushoidon alussa annetaan yksilöllinen dieettineuvonta, joka korjaa potilaan ravinnon perusvirheitä. Lisäksi tarvitaan lääkeannostasoista tukilääkitystä erillisillä valmisteilla, jos sairaus halutaan tehokkaasti pysäyttää tai hidastaa sen etenemistä.
Usein kuulee väitettävän, että ravinnonlisinä annettavat antioksidantit ovat tarpeettomia ja kalliita. Sanotaan, että monipuolisella ruoalla voidaan hyvin huolehtia riittävästä antioksidanttisuojasta. Mitä tässä yhteydessä tarkoitetaan monipuolisella ruoalla, jää yleensä arvoitukseksi.
Syömällä ”monipuolista ruokaa” ei yleensä voida käytännössä saavuttaa riittävää antioksidanttisuojaa. Tabletteina, kapseleina ja jauheina saatavat antioksidantit ovat tehokkaampi ja vaivattomampi tapa huolehtia antioksidanttisuojasta.
Maailman Terveysjärjestön mukaan Yhdysvaltojen Kansallinen syöpäinstituutti, Amerikan syöpäyhdistys ja Kansallinen tutkimusneuvosto ovat antaneet suosituksia monipuolisesta ruokavaliosta ihanneterveyden säilyttämiseksi. Suosituksen mukaan tarvitaan viisi (jopa yhdeksän) annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä. Niitä tulisi syödä noin ½ kiloa päivässä. Kaikki suomalaiset eivät syö tätä määrää edes viikon aikana. Sen lisäksi on huolehdittava energian lähteiden saannista. Niitä ovat hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit. Ne ovat elämälle välttämättömiä ruoan energialähteitä, joita ilman elävä soluvaltio ja koko ihmiselimistö eivät tule toimeen.
Moni syö teollisesti valmistettua ruokaa yhä enemmän. Ruoan laadun heikkenemisen syyksi on mainittu maatalouden teollistuminen, johon kuuluvat tehoviljely, keinolannoitteet ja sitä kautta maaperän köyhtyminen, torjunta-aineet ja usein liian aikainen sadonkorjuu. Muutos luontaistaloudesta teollisten elintarvikkeiden käyttöön on ollut nopeaa.
Ruoan teollinen käsittely, pakkaus ja kuljetus vaikuttavat ravinnon laatuun. Teollinen valmistus heikentää ruoan laatua monin tavoin. Usein ruokaa joudutaan kuumentamaan, puhdistamaan ja lisäämään siihen säilöntäaineita. Jos ihminen käyttää pääasiassa elintarviketeollisuuden käsittelemää ruokaa, sen mukana vuodessa elimistöön tulee noin 7,3 kiloa erilaisia lisäaineita.
Ruoan valmistustavat, kuten nopea kuumennus mikrossa ja erilaiset makeutusaineet sekä liiallinen tehdassokerin ja runsas suolan käyttö tekevät ruoasta entistä epäterveellisempää. Teollisesti käsitellyllä ja valmistetulla ruoalla on vaikea toteuttaa riittävän monipuolisen ruoan vaatimuksia. Miljoonat ihmiset myös vauraissa länsimaissa kärsivät tietämättään monien ravintoaineiden puutoksista.
Näin syöt terveellisesti
Kasvikset ja viljat
Käytä runsaasti tuoreravintoa: vihanneksia, juureksia, ituja, marjoja, hapatettuja vihanneksia (normalisoivat suoliston bakteerikantaa), kohtuullisesti hedelmiä.
- Käytä kuitupitoisia tuotteita: täysjyväviljaa, pellavansiemenrouhetta, vihanneksia, juureksia ja marjoja.
- Juo runsaasti vettä aterioiden välillä, etenkin ennen kello 14:sta, jolloin elimistön puhdistusjärjestelmät ovat aktiivisimmillaan.
- Suosi ruoanvalmistuksessa tapoja, jotka säästävät vitamiineja ja hivenaineita: höyrytys, haudutus, uunissa kypsentäminen.
Rasvat ja valkuaiset
Käytä päivittäin mieluiten kala- ja kasvisperäisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita saa seuraavista ruoka-aineista:
- merikala ja kalanmaksaöljy
- pavut, linssit, mantelit
- auringonkukan- ja seesaminsiemenet
- kylmäpuristettu pellavansiemenöljy
- paistamisessa ei tulisi käyttää kasviöljyjä, edes kylmäpuristettua oliiviöljyä, koska kuumennettaessa kasviöljyissä muodostuu elimistölle vieraita kemiallisia aineita. Paistamiseen voi käyttää voita tai kookosrasvaa.
Käytä kohtuullisesti tyydyttyneitä rasvoja:
- voita 10–20 g/päivässä
- hapanmaitotuotteita: piimää, maustamatonta jogurttia, viiliä
- juustoja.
Vältä:
- rasvaista lihaa, makkaroita tai muita pitkään säilytettäviä teollisia lihatuotteita
- margariineja, transrasvahappoja, prosessoituja kasviöljyjä
- Raffinoituja tuotteita: valkoista sokeria, vaaleita jauhoja, pastaa, valmisruokia
- Runsaasti suolaa sisältäviä tuotteita: makkaroita, leikkeleitä, sipsejä, suolapähkinöitä ym.
- Sokeroituja tuotteita: leivonnaisia, keksejä, makeisia, sokeroituja mehuja, virvoitusjuomia
- Runsaasti lisäaineita sisältäviä ruokia
- Kahvia
- Paistettua/käristettyä ruokaa.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!
Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:
Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >>
Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/
PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola