Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.
Ongelmat ruoansulatuksessa
Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.
Mitä tarkoittaa dysbioosi?
Hiivasieniä ja haittabakteereja esiintyy normaalistikin jokaisen elimistössä, mutta terveellä ihmisellä hyödylliset mikrobit pitävät niiden määrän kurissa. Terveessä suolistossa on 11,5 kg bakteereja, jotka elävät symbioosissa ihmisen kanssa ja ne huolehtivat hyvien ja haitallisten mikrobien tasapainosta. Jos tasapaino järkkyy esim. lääkkeiden, sairauden, stressin, heikon ruoansulatuksen tai ruokavalion takia, saattavat haitalliset mikrobit lisääntyä kontrolloimatta ja pesiytyä syvälle kudoksiin.
Dysbioosi on yleisnimitys elimistön pieneliöstön häiriöille. Dysbioosissa heikosti patogeenisten (tautia aiheuttavien) bakteerien, parasiittien ja hiivojen (usein Candica Albicans, mutta muitakin hiivalajeja on) määrät ovat voineet lisääntyä niin, että ne saattavat aiheuttaa sairauksia. Samalla hyödyllisten bakteerien määrät ovat yleensä vähentyneet. Aikaisemmin käytössä oleva termi ”hiivasyndrooma” on yksipuolinen, sillä hiivan liikakasvunkin yhteydessä on yleensä kyse laajemmasta bakteerikannan epätasapainosta.
Länsimainen lääketiede on vasta havahtumassa suoliston bakteerikannan häiriöiden aiheuttamiin ongelmiin eikä dysbioosia ole mainittu diagnoosiluettelossa. Dysbioosi on kuitenkin tämän päivän todellisuutta. Elimistön pieneliöstön häiriöitä on varmasti ollut aina, mutta ne ovat viime vuosina lisääntyneet voimakkaasti, koska nykyisissä elintavoissa ja ympäristössä on paljon suoliston mikrobiston koostumusta tuhoavia ja hiivan kasvua edistäviä tekijöitä.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).