Crohnin tauti
Crohnin tautiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä vuodessa ja sairaus puhkeaa usein 20-30 vuoden iässä. Sairaus on yhtä yleinen miehillä ja naisilla (joissakin lähteissä mainitaan, että naisilla olisi hieman yleisempää). Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella suusta peräaukkoon, mutta erityisesti ohutsuolen loppuosassa tai paksusuolessa. Tulehdus on suolen seinämän kaikissa kerroksissa.
Perintötekijät vaikuttavat sairastumisriskiin ja lisäksi tupakoivilla on suurempi riski sairastua kuin tupakoimattomilla. Useiden tutkimusten mukaan sairastuneet ovat käyttäneet muita enemmän sokeria ja ”roskahiilihydraatteja” ja sairaus lisääntyy juuri elintasomaissa.
Oireina esiintyy vatsakipua, ripulia, laihtumista, kuumetta, pahoinvointia, imeytymishäiriöitä. Sairaudelle on tyypillistä remissiot, jolloin oireet loppuvat. Lapsilla saattaa esiintyä suun aftoja, ienturvotusta, suupielten haavaumia ja huulten turvotusta. Lapsella voi olla suun alueen oireita vuosia ennen kuin vatsan ja suoliston alueen oireet alkavat.
Sairaudessa voi esiintyä jopa suoliston ahtaumia ja fisteleitä (fisteli = epänormaali kulkuyhteys suolen ja muiden elinten välillä). Hoitona on lääkehoito ja usein lääkkeenä on myös kortisoni. Hoidossa käytetään myös solusalpaajia ja tarvittaessa biologisia lääkkeitä. Jos lääkkeillä ei saada sairautta kuriin, voidaan suoliston pahiten tulehtunut osa poistaa leikkauksessa. Yli puolet Crohnin tautiin sairastuneista päätyvät leikkaukseen. Toisin kuin haavaisen paksusuolen yhteydessä, leikkaus ei paranna Crohnin tautia.
Duodecimin Ravitsemustieteen kirjassa kerrotaan, että Crohnin taudissa ravitsemus on keskeisessä asemassa. Paljon kirjoitusta on enteraalisesta ravitsemuksesta eli lisäravinnon antamisesta mm. suun kautta (täydennysravintovalmisteet) tai syöttöletkun kautta. Glutamiini mainitaan enteraalisen ravitsemuksen yhteydessä ja se, että sen vaikutus suolen limakalvon paranemisessa on ainakin koe-eläintutkimuksissa ollut merkittävä. Enteraalisella ravitsemuksella on saatu hyviä tuloksia, mutta hoidon loputtua oireet ovat palanneet. Eräs työryhmä on tutkinut asiaa ja he totesivat, että tietyt ruokaaineet aiheuttivat oireita enteraalisen vaiheen jälkeen ja yleisimpiä oireita pahentavia ruoka-aineita ovat olleet: vehnä, maissi, maito, kananmuna, hiiva ja yllättäen vesijohtovesi. Lisätutkimuksia kaivataan asiasta.
Crohnin tautia sairastavilla on todettu usein vitamiini- ja hivenainepuutoksia ja useimmiten foolihaposta, B12-vitamiinista, rasvaliukoisista vitamiineista (erityisesti D-vitamiini), kalsiumista, magnesiumista, raudasta ja sinkistä.
Sivustolla tervevatsa.fi puolestaan kerrotaan ravitsemuksen merkityksestä aliravitsemuksen osalta, sillä sitä esiintyy jopa puolella potilaista. Crohnin tautia sairastavalle suositellaan samanlaista ruokavaliota kuin muullekin väestölle eikä taudin rauhallisessa vaiheessa siihen tarvitse kiinnittää sen enempää huomiota. Taudin aktivoituessa ruokavaliota voidaan tarkentaa. Oireita voivat pahentaa erilaiset kaasua muodostavat ruoka-aineet, hiilihapolliset juomat, kofeiinia sisältävät juomat, alkoholi, sokerialkoholit, tuoreet leivonnaiset, kuivatut hedelmät. Ravintolisistä on kerrottu, että erityisesti kalsiumin, D-vitamiinin, raudan ja foolihapon riittävästä saannista on huolehdittava. Aktiivisen vaiheen aikana voi olla hyötyä monivitamiinista.
Tuntuu käsittämättömältä, ettei näin vakavan sairauden kohdalla tarvitsisi kiinnittää ruokavalioon sen kummemmin huomiota, kun sairaus on rauhallisessa vaiheessa. Tämä ei ole kokonaisvaltaisen ja luonnonmukaisen terveydenhoidon ajattelutavan mukaista. Kuten haavaisen paksusuolen tulehduksen kohdalla, tulee ruokavalio laatia yksilöllisin perustein. Ongelmallisia ovat usein: maito / maitotaloustuotteet, vehnä / gluteeni, hiiva, sokeri, punainen liha, hedelmät, kananmunat, maissi, tomaatti, kova rasva, lisä- ja säilöntäaineet, einekset, kahvi, hiilihapotetut juomat. Rasvojen osalta on huomioitava mahdolliset ongelmat niiden imeytymisessä. Akuutissa vaiheessa ravinto on nestemäisessä muodossa ja huomioitava suoliston tukkeutumisvaara. Ruokavaliohoito on laadittava asiaan perehtyneen ammattilaisen kanssa. Ravintolisät tulee miettiä yksilöllisin perustein ja niistä on hyötyä myös Crohnin tautia sairastavalle.
Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä niin ruoansulatukselle, suoliston limakalvolle kuin suoliston bakteerikannalle. Näihin asioihin tulee kiinnittää huomiota jokaisen suoliston sairauden kohdalla.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).