Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Elintasosairauksien, tavallisten kansantautiemme ja maksaongelmien taustalla oleva matala-asteinen tulehdus sammuu ruoalla.
Ruokavaliohoito auttaa sekä rasvamaksaan että maksatulehdukseen ja tukee maksan tervehtymistä kaikissa maksan ongelmissa. Sopiva ruoka pudottaa painoa, mikä jo sinänsä vaikuttaa edullisesti. Painon putoamiseen liittyen tai siitä riippumatta tarvittava ruokavaliomuutos pienentää vyötärönympärystä ja vähentää viskeraalista rasvaa, alentaa paastoverensokeria, triglyseridejä ja ALAT- ja ASAT-arvoja sekä vähentää insuliiniresistenssiä ja poistaa tulehdusta. Muutos tuntuu hyvänä olona, mutta näkyy myös kudosnäytteissä solutasolla.
Pääperiaatteet hiljaisen tulehduksen sammuttamisessa:
• Sopiva ruoan määrä, jopa ajoittainen niukkuus
• Ruokavalion ja aterioiden kokonaisuuden huomioiminen
• Säännöllinen rytmi
• Suosi verensokerin tasapainoa ylläpitäviä ruokaaineita – kuitu ja proteiini avainasemassa
• Proteiinia riittävästi, ei liikaa
• Rasvaa riittävästi, ei liikaa, tasapainoisesti,luonnollisessa muodossa ja laadukasta
• Kasvikunnan tuotteet itsestäänselvyydeksi kaikilla aterioilla
• Yksinkertaisuus ja monipuolisuus
• Enemmän luonnollista – vähemmän teollista
• Oman kehon kuuntelu: sopivatko ja missä määrin maitotuotteet, viljat, gluteeni, pähkinät, kovat rasvat, punainen liha, peruna, sokeri, hedelmät, alkoholi jne
• Mitä tarvitset? Kasvisruokaa − lihaa, tuoretta − kypsennettyä, vähän − paljon, harvoin – usein?
• Lisäravinteet avuksi harkitusti omien tarpeiden mukaan
Tavallinen suomalainen ruoka pahimmillaan rasittaa maksaa aamusta iltaan ja altistaa tulehduksille, mutta parhaimmillaan pitää maksan hyvässä kunnossa.
Esimerkki tavallisesta, maksaa rasittavasta ja tulehduksille altistavasta syömisestä:
Aamulla
• kahvi, sokeri
• lasillinen täysmehua
Välipala
• kahvi, sokeri
• croissant
Lounas
• kinkkupizza
• virvoitusjuoma 1/2 l
• kahvi, sokeri
Päiväkahvi
• kahvi, sokeri
• maitosuklaata, keksejä
Päivällinen
• makaronilaatikkoa
• vaalea leipä, kasvirasvalevite, makkara, juusto
• kahvi, sokeri
Iltasyömiset tv:n ääressä
• lihapasteija
• muutama viipale vaaleaa leipää, kasvirasvalevite, lauantaimakkaraa, juustoa
• sipsejä
• 3 pulloa olutta
Päivän mittaan pussillinen irtokarkkeja.
Edellä oleva esimerkki on aivan tavallista suomalaista syömistä, ja sen takia niin monella onkin vaikeuksia painonhallinnan kanssa ja merkkejä maksan ylikuormituksesta. Antioksidantteja, lehtivihreää, vitamiineja ja kivennäisaineita on niukasti, koska kasvikset puuttuvat lähes täysin, marjoja ei ole ollenkaan ja hedelmät ovat edustettuna vain täysmehussa, joka sisältää monen hedelmän sokerit ilman kuidun ja muiden ainesosien tasapainottavaa vaikutusta. Kuitua sisältyy aterioihin olemattoman vähän, koska vilja on kuorittua ja kasvikunnan tuotteet vähissä. Kahvin, suklaan, makeisten ja virvoitusjuoman sokerit ja leipomotuotteiden sekä sipsien nopeat hiilihydraatit altistavat insuliiniresistenssille, ylipainolle ja vyötärölihavuudelle. Luonnollisessa muodossa oleva rasva puuttuu, koska leipomotuotteet, ruoka ja levitteet ovat teollisia eikä edes salaatinkastikkeelle ole ollut tarvetta. Alkoholin määrä ylittää kohtuukäytön rajat.
Esimerkki tavallisesta, maksaystävällisestä syömisestä:
Aamulla
• kaurapuuro tai täysrukiinen leipä
• voi-kasviöljylevite (itse tehty tai teollinen), juusto, salaattia, kurkkua
• luonnonjogurtti, hedelmäpalat makeutuksena, marjat, viherjauhe
• kananmuna
• kahvi
Lounas
• uunikala tai luomujauhelihapihvi
• kuorineen keitetty peruna
• höyrytetyt, keitetyt tai uunikasvikset voin tai kylmäpuristetun oliiviöljyn ja yrttimausteiden kera
• tuoresalaatti, kastike kylmäpuristetusta rypsi- tai oliiviöljystä, yrteistä ja luomusitruunamehusta
• vesi tai piimä
Päiväkahvi
• kahvi tai tee
• hedelmä tai tumma (70 %) suklaa tai manteleita
Päivällinen
• linssi-kasviskeitto, yrttimausteita, oliiviöljyä
• täysrukiinen leipä, voi-kasviöljylevite, juusto, salaatinlehdet, tomaatti, kurkku
• vesi tai piimä
Iltapala
• smoothie marjoista, hedelmästä ja siemenistä tai rukiinen voileipä, juustoa ja kasviksia tai täysjyväpuuro/luonnonjogurtti ja marjoja.
Tämä ruokalista sisältää tavallista ruokaa, mutta tarjoaa runsain mitoin antioksidantteja, vitamiineja, kivennäisaineita, lehtivihreää, kuitua ja tärkeitä rasvahappoja sekä sopivasti proteiinia ja hiilihydraatteja. Tämäkin on vain yksi esimerkki eikä tietenkään sovellu kaikille sellaisenaan. Ruokalista täytyy muokata yksilöllisesti sen mukaan, sietääkö vatsa ruista, sopivatko maitotuotteet, mikä on sopiva rytmi, ruoan määrä jne. Lounasravintoloissa ja kotonakin perusateriat voisivat olla yksinkertaista, pääsääntöisesti maidotonta ja gluteenitonta ruokaa, johon jokainen voi lisätä juoman, juuston tai leivän oman kehonsa tarpeiden mukaisesti.
Kokeile, mitä ruoka saa aikaan ennen kuin lähdet kalliisiin ja ehkä hankaliinkin tutkimuksiin. Peruslaboratoriotutkimukset ja lääkärintarkastus ovat aina paikallaan, jos tunnet voivasi huonosti. Mutta jos oireet ja tutkimustulokset eivät ole hälyttäviä, on turhaa tehdä mahalaukun tai suoliston tähystyksiä saati magneettikuvauksia ennen kuin on mietitty ja myös kokeiltu, mitä saadaan aikaan laittamalla perusasiat kuntoon ruokavaliossa ja muissa elämäntavoissa.
Hälyttäviä, ehdottomasti lääkärin tutkimuksia vaativia oireita ovat esimerkiksi suolistoverenvuoto, vaikeat tai jatkuvat kivut ja selittämätön laihtuminen.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti