Ruokavalio-ohje ärtyneen vatsan ja suoliston oireisiin

Ruokavalio – ohje ärtyneen vatsan ja suoliston oireisiin 2-4 viikon kuuri (voi jatkaa pitempäänkin)

Aamulla    

-lasillinen perunanliotusvettä (edellisenä iltana peruna kuoritaan ja viipaloidaan ohuiksi siivuiksi, laitetaan lasiin, joka täytetään vedellä; aamulla juodaan pelkkä liotusvesi tyhjään vatsaan) TAI  lasillinen pellavalimaa (2 rkl pellavansiemeniä liotetaan yön yli lasillisessa vettä, juodaan aamulla siivilöitynä)

-1-2 maitohappobakteerikapselia veden kera

-lautasellinen veteen keitettyä kaurapuuroa tai tattaripuuroa tms.

-mustikkakeittoa tai mustikoita

-1-2 tl kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä tai jotain muuta laadukasta öljyä

– mietoa kamomillateetä tai tavallista teetä tai vihreää teetä

Välipala haluttaessa

-1 dl Havupuu-uutejuomaa, voi laimentaa vedellä TAI lasillinen porkkana-, kaali- tai vihannesmehua

 

Lounas

-ennen ateriaa 1 rkl piihappogeeliä tyhjään vatsaan

-keitto tai muhennos juureksista ja helposti sulavista kasviksista (vaihdellen ja maun mukaan ja sen mukaan mitä vatsa sietää: porkkana, palsternakka, selleri, maaartisokka, lanttu, nauris, peruna, sipuli, purjo, kukkakaali, kesäkurpitsa, parsakaali jne.

Ei herneitä tai papuja eikä mitään paistettuja kasviksia)

-keitettyä kalaa tai broileria/kanaa tai tofua (toisesta viikosta lähtien haluttaessa vähän lihaa, esim. runsaasti kasviksia sisältävän keiton joukossa)

-valmiiseen keittoon 1-2 tl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä

-juomana vesi (toisella viikolla haluttaessa piimä)
Välipala   

-vihannesmehua

-haluttaessa: 1 dl Havupuu-uutejuomaa (vedellä laimennettuna)
Päivällinen 

-1 rkl piihappogeeliä ennen ateriaa, ateria kuten lounas

TAI

-pitkään keitettyä täysjyväriisiä (huuhdellaan huolellisesti ennen keittämistä, voi keittää parin päivän annoksen kerralla)

-keitettyjä/höyrytettyjä kasviksia, salaatinlehtiä, muita tuoreita kasviksia, jos vatsa sietää –   1-2 tl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä tai puoli avocadoa TAI

-veteen keitetty täysjyväpuuro (kaura, tattari, riisi), voisilmä / kylmäpuristettua rypsi-, oliivi- tai pellavansiemenöljyä

-mustikkakeittoa tai marjoja tai mustikka- tai ruusunmarjasosetta (esim. lasten purkkisosetta)
Iltapala tarvittaessa

-puuro ja/tai mustikkakeittoa tai tattaririeskaa tai riisikakkuja, teetä/kamomillateetä – maitohappobakteerikapseli.

Äärettömän tärkeää on ruoan huolellinen pureskelu ja rauhallinen ateriointi!

Ruoan tulee olla vatsaan tullessa täysin hienojakoista ja sisältää runsaasti sylkeä, tämä on tärkeää muistaa myöhemminkin.

Ensimmäisen ja toisenkin viikon aikana kannattaa välttää lihaa ja maitotuotteita, sitten voi haluttaessa lisätä ruokavalioon hiukan lihaa ja kanaa sekä hapatettuja, makeuttamattomia maitotuotteita (piimää, viiliä, luonnonjogurttia). Jos oireet pahenevat, jätä ne uudelleen pois. Jatkossakin kannattaa pitää lihan määrä hyvin kohtuullisena ja täyttää lautanen kypsennetyillä kasviksilla (sekä tuoreilla salaateilla/raasteilla, jos vatsa sietää, huolellinen pureskelu auttaa tässä).

Paistettuja ruokia on syytä välttää myöhemminkin, samoin alkoholia, kahvia, ja makeita virvoitusjuomia.

Sokeri on haitallista suoliston bakteerikannan ja ravintoaineiden saannin kannalta. Aluksi hyvä välttää kokonaan ja jatkossakin käyttö varovaista

Joskus on tarpeen välttää gluteenipitoisia viljoja pitkäänkin (erityisesti vehnää, mutta myös ruista, ohraa ja kauraa) tai jopa jatkuvasti, esim. kun kyseessä on tulehduksellinen suolistosairaus kuten Crohnin tauti tai Colitis ulcerosa. Keliaakikkojen käyttämät gluteenittomat tärkkelysjauhotkaan eivät aina sovi vaan ratkaisuna ovat luontaisesti gluteenittomat täysjyväviljat, kuten tattari, riisi ja hirssi sekä amarantti ja quinoa / kvinoa.

Jos suolistossa on hiivan liikakasvua, on syytä välttää elintarvikkeiden sisältämää hiivaa ja myös homeita (leipä, leivonnaiset, olut, viini, homejuusto).

Nauti juomat huoneen- tai kehonlämpöisinä (ei siis jääkaapista suoraan). Jos omistat mehulingon, tee porkkana- ja kaalimehua välipaloiksi. Mehuina ne  hoitavat mahan ja suoliston limakalvoja, vaikka kokonaisena syötynä aiheuttavat vaivoja.

Lepää jokaisen aterian jälkeen.

Käytä maitohappobakteereja jatkossakin pitkään. Ruoansulatuskanavan hyvä maitohappobakteerikanta on tärkeä limakalvojen kunnon, ruoan sulamisen ja koko ihmisen vastustuskyvyn kannalta.

Ole syömättä noin kaksi-kolme tuntia ennen nukkumaan menoa (mutta nälkäisenä ei pidä mennä nukkumaan!).

Keho saattaa reagoida tähän ruokavalioon voimakkaastikin, joten tarvittaessa voi lisätä vähän esim. näkkileipää (huolella pureskellen!), jolloin muutos ei ole yhtäkkiä niin suuri.

Tämän tyyppinen ruokavalio myös laihduttaa tarvittaessa vähitellen sekä tasapainottaa veren sokeri- ja rasva-arvot. Normaalipainoisen on huolehdittava, ettei paino laske (riittävästi hyvälaatuista rasvaa ja proteiinia).

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi