Sokeroitunut LDL on haitallista

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

TM_s64_72_19

Kolesteroli on vuosikymmeniä ollut kaiken pahan alku ja juuri. Suurimpana pahiksena on pidetty veren LDL-kolesterolia, jota pommitetaan järein asein jopa ennaltaehkäisevässä mielessä. LDL-kolesterolia ei saa olla liikaa ja sen nousu kertoo häiriöstä. Ongelmaksi LDL muuttuu kuitenkin vasta, kun verisuonten seinämä tulehtuu. Tulehdusta syntyy mm. hapettumista estävien antioksidanttien puuttuessa ja liiallisen sokerin muodostaessa LDL:n kanssa glykoituneita AGE-yhdisteitä. Sokeroitunut eli glykoitunut LDL on haitallista, aivan kuten glykoitunut hemoglobiini eli HbA1c. Diabeetikoilla runsas veren sokeri tarttuu hemoglobiinin ja verisuonet tulehtuvat sitä enemmän mitä enemmän Hb sisältää sokeria eli mitä korkeampi on diabeetikon pitkäaikaista verensokeritasoa kuvaava HbA1c-arvo.

Diabetekseen tai korkeaan kolesteroliin liittyvä sydäntautiriski johtuu ilmeisesti ennen kaikkea tulehduksesta, joka seuraa sokeroitumisesta sekä hapettumista ehkäisevien antioksidanttien puutteesta. Sivuvaikutuksia aiheuttavat lääkkeet voi usein välttää vaihtamalla verenkiertoa tahmaavat sokerit tulehdusta estäviin antioksidantteihin ja puhtaana virtaavaan vereen. Valinta on sinun, mutta vaatii muutoksia ja toimintaa. Lääkärin määräämistä lääkkeistä voi luopua kuitenkin vain, jos tekee elämäntapamuutoksilla lääkkeet tarpeettomiksi.

Uusimman tiedon mukaan HDL esiintyy veressä monessa muodossa eikä aina olekaan ”hyvä” eli sydäntaudeilta suojaava. Et siis voikaan tyytyväisenä nauttia voipullia ja hampurilaisia luottaen korkean HDL:n suojeluun. Varsinkin familiaarinen hyperkolesterolemia eli perinnöllisesti voimakas taipumus kolesterolin nousuun asettaa vaatimuksia elämäntavoille. Näitä henkilöitä on Suomessa noin 10 000, joilla geenimutaation takia LDL-reseptorien toimintavajauksen takia tarpeeksi kolesterolia ei pääse maksaan vaan kertyy verisuoniin.

Näissäkin tapauksissa on oleellista verisuonten tulehdus, jota ehkäisemällä sairaus pysyy aisoissa. Jälleen kerran: nopeat hiilihydraatit pois, kasviksilla ruoka maukkaaksi ja värikkääksi, rasvalla makua ruokaan käyttäen pehmeää rasvaa enemmän kuin kovaa ja liikunta nautinnoksi.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!

Lue lisää tästä >> 

Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti