Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).
Elimistön glutationipitoisuuksien nostaminen on tehokasta lääkitystä mm. keuhkosairauksissa ja immunologisissa sairauksissa.
Toimiva solun puolustus edellyttää riittävää määrää seleeniä ja glutationia. Glutationi on pienimolekyylinen valkuaisaine, joka muodostuu kolmesta aminohaposta. Glutationin tärkeyttä antioksidanttina kuvastaa se, että sitä on noin 1 % ihmiselimistön koko valkuaisainemäärästä. Glutationi kuuluu ns. tioleihin, joiden molekyyleissä on rikkivetyä eli sulfhydryyliä (SH-ryhmiä). Ilman sitä elimistö ei kykene hallitsemaan elimistössä tapahtuvia hapetusreaktioita.
Glutationia pidetään elimistön välttämättömänä ravintotekijänä. Solujen hyvä glutationipitoisuus antaa viitteitä hyvästä terveydestä. Silloin elimistö pystyy taistelemaan tulehdusreaktioita ja ikääntymistä vastaan. Glutationi poistaa myrkkyjä ja puhdistaa elimistöä. Sitä on kaikissa soluissa, erityisesti maksassa, keuhkojen epiteelikerroksissa ja myös veressä pieniä määriä. Glutationi neutralisoi hapetusreaktioissa syntyviä haitallisia aineita elimistössä, kuten happamia myrkkyjä.
Glutationivarastot saattavat vähentyä erilaisissa stressitiloissa, sekä hapetusstressissä ja toisaalta myös mahdollisessa sosiaalisen elämän aiheuttamassa stressissä. Kun glutationivarastot ehtyvät, rasituksen kestokyky heikkenee ja oireena on mm. väsymystä.
Solujen glutationivarastoja vähentävät:
- elimistön happamuutta lisäävä ruokavalio ja elämäntyyli
- ilman tai juomaveden sisältämät myrkyt
- kemiallisten lääkkeiden ja huumeiden käyttö
- ultraviolettivalo ja alistumiset erilaisille säteilyille
- yliherkistymiset sähköisille laitteille, mm. puhelimet, tietokoneet, ilmankuivaajat, sähköautot
- sekä sosiaalinen eli emotionaalinen että fyysinen hapetusstressi
- vammoittumiset ja palovammat
- raskasmetallit
- tupakanpoltto
- talouden kemikaalit
- runsas parasetamoli-kipulääkkeiden käyttö.
Glutationin tärkein tehtävä on neutraloida elimistössä vetyperoksidit. Peroksidi ei ole sinänsä vapaa radikaali, mutta reagoidessaan toisten aineiden kanssa, kuten raudan, se tuottaa potentiaalisesti vaarallisia hydroksyyliradikaaleja, jonka aiheuttamat vauriot etenevät. Jos DNA vaurioituu, mutaatioksi muuttunut soluvaurio voi johtaa syöpään.
Tutkijat ovat osoittaneet, että glutationipitoisuuksien nostaminen on tehokasta lääkitystä mm. keuhkosairauksissa, immunologisissa sairauksissa ja monissa aineenvaihduntasairauksissa. Glutationin saannin varmistamiseksi tulisi syödä ruokia, joissa sitä on runsaasti eli lähes kaikissa tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa.
Glutationin lähteitä ruoassa
- avokado
- melonit
- sitrushedelmät
- mansikat
- tuoreet persikat
- tuoreet omenat
- banaanit
- peruna
- ristikukkaiset vihannekset.
Toistaiseksi ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, voidaanko kyseisiä ruokia syömällä tehokkaasti lisätä solujen glutationipitoisuuksia. Toisaalta taas NAC:n muodossa asetyylikysteiini lisää tehokkaasti elimistön glutationitasoja, joten NAC on tärkeä kyseisen seleenientsyymin toiminnan ylläpidossa ja tehostamisessa. Yksi tapa tehostaa glutationitasoja on myös käyttää 100 mg alfalipoiinihappoa päivittäin. Ravintolisänä glutationin tarve on 100–200 mg päivässä. Tämä annos riittää estämään terveen elimistön vaurioitumista.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!
Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:
Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >>
Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,9 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/
PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola