Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Vitamiinit ja kivennäisaineet – mitä nämä sanat tuovat mieleen? Terveellisen ruoan sisältämiä elämälle välttämättömiä aineita? Vai lisäravinteita, joita mainosten mukaan tarvitaan runsain määrin, mutta joiden tarpeesta ollaan hämmentävän erimielisiä.
Vitamiinit ovat elämän eliksiirejä, ihmeaineita. Ensimmäiset vitamiinit tunnistettiin ravinnosta 1800-luvulla, ja luultiin, että kaikki ravinnon salaisuudet oli selvitetty. Sitruunasta löytyi C-vitamiini, maksasta A-vitamiini ja täysjyväriisistä B-vitamiinit. Näin ymmärrettiin, miksi sitruuna pelasti merimiehet pitkillä matkoilla keripukilta, hämäränäkö parani maksaa syömällä ja riisinjyvän kuori ehkäisi vaikeat hermostohäiriöt. Kaikki tämä pitää paikkansa edelleen ja selittää osan ravinnon terveyttä edistävistä vaikutuksista. Mutta sen jälkeen on löydetty vielä antioksidantit, aminohapot, rasvahapot ja fytokemikaalit, ja löytöretki ravinnon salaisuuksiin jatkuu edelleen. Vitamiinienkin merkitys vain vahvistuu uusien tutkimusten myötä.
Kivennäisaineet ovat alkuaineita. Happi on maapallon yleisin alkuaine, jonka välttämättömyys on selviö. Välttämättömiä terveydelle ovat myös maaperän kivennäisaineet, vaikka niiden puutos ei heti ole kohtalokasta.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti