Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>
Suolen sisällön koostumus: 1/3 ruoan imeytymätöntä materiaalia, 1/3 suolen limakalvoston kuolleita soluja, 1/3 suolen sisällä autonomisesti elävää pieneliöstöä eli bioosia. Jotta estettäisiin ulostemassan myrkkyjen pääsy elimistön sisään, limakalvon on oltava paitsi eheä ja suojattu, myös tehokkaasti toimiva. Suolistossa olevien immuunisolujen tulisi kyetä tauteja aiheuttavat mikkrobit sellaisista, jotka ovat hyödyllisiä tai vaarattomia.
On arvioitu, että suurin osa ihmiskehon imukudoksesta sijaitsee ruoansulatuskanavan alueella. Suolistossa tuotetaan lähes 70 % elimistön puhdistuksessa tarvittavista vasta-aineista. Suolistoflooralla eli ns hyvillä bakteereilla on voimakas vaikutus suoliston ympäristön imukudokseen ja limakalvovaurioiden ehkäisyyn. Suolistossa tapahtuu jatkuvaa vuorovaikutusta pieneliöstön ja immuunijärjestelmän välillä. Tässä vuorovaikutuksessa mikrobeilla on merkittäviä tehtäviä. Ne voivat vaikuttaa suoliston immuunijärjestelmään siten, että ravinnon haitalliset tekijät eivät liian herkästi aiheuta immuunipuolustuksellisia reaktioita. Hyvät bakteerit, maitohappobakteereiksi yleisesti kutsutut, ovat siis tärkeitä suoliston limakalvojen ja immuunijärjestelmän kunnossapidossa.
Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?
Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>
HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola