Tämä on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe pokkarista.
Aikanaan epäiltiin sitä, että pellavansiemenessä olisi syanivedyn tuottoa aiheuttavia glykosiideja.
Nykyään tiedetään, että pelko syanivedyn haitoista on perusteeton. Syanivetyä tuottavien ainesosien määrä on yhtä vähäinen kuin monissa muissa yleisesti käytetyissä ruuissa. Tutkimukset ovat vapauttaneet pellavansiemenen kokonaan näistä epäilyistä.
Käytännössä on osoittautunut, että rakeistettu pellavarouhe on turvallinen pitkäaikaisessakin käytössä. Esimerkiksi sen kadmium- ja tiosyanaattipitoisuudet ovat selvästi alle Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten, eikä muitakaan terveyshaittoja ole havaittu.
Pellavakasvi kerää maaperästä herkästi myrkyllistä kadmiumia, etenkin vahvasti lannoitetusta maasta. Tästä syystä luomuviljelty pellavansiemen on turvallisempi kuin tehoviljelty. Kadmiumin määrä pellavarouheessa on kuitenkin niin pieni, että pellavarouhetta voi syödä täysin turvallisesti suositellun määrän päivässä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Lue tästä muita Kaarlo Jaakkolan artikkeleita!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola