Syitä ja syntymekanismeja

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Ärtyvän suolen oireiden syntymekanismina on klassisesti pidetty suoliston poikkeavaa liikehdintää eli motiliteettia. Klassisen käsityksen mukaan suolistoon kulkeutuvat mitä erilaisimmat ravinnon ainesosat saattavat ärsyttää suolta. Sen vuoksi oireena on kipuja ja etenkin aamuisin ulostamispakkoa sekä suolen epätäydellisen tyhjenemisen tunnetta. Toisena päämekanismina on pidetty herkistynyttä kudosaistimusta erilaisille ärsykkeille.

Runsas kaasunmuodostus, suoliston kouristustila tai paineennousu missä tahansa ruoansulatuskanavan osassa aistitaan kipuna tai turvotusoireena tai molempina. Ruoansulatuskanavan eri osissa kaasunmuodostuksen syyt vaihtelevat.

Ilman nieleminen aiheuttaa mahalaukun venyttymistä. Psyykkisissä sairauksissa potilas saattaa niellä ilmaa runsaasti. Se voi tapahtua tiedostamattomasti tai ruoan hotkimisen yhteydessä. Ilman nieleminen aiheuttaa röyhtäilyä.

Paksusuoliperäistä turvotusta aiheuttavat edellä luetellut ruoat ja ravintoaineet. Nopeutunut ohutsuolen kauttakulkuaika lisää huonosti sulaneen ravinnon määrää paksusuolessa. Sen käymistilassa kaasun muodostus lisääntyy ja suolen venyminen koetaan kipuna.

Psyykkisten tekijöitten merkitystä ja vaivojen ”toiminnallista” luonnetta on lääketieteessä usein korostettu. Joillakin potilailla on todettu tavallista enemmän erilaisia psyykkisiä häiriöitä kuten ahdistuneisuutta, paniikkihäiriöitä ja masentuneisuutta. Onnistuneen psyykkisen sairauden hoidon aikana IBS-tyyppiset vatsavaivat ovat saattaneet lieventyä tai jopa hävitä.

Useat lääkkeet voivat lisätä paksusuolioireita tai jopa aiheuttaa IBS:ää. Kalsiumsalpaajat ja beetasalpaajat sekä suolistoa ärsyttävät ulostuslääkkeet lisäävät oireita. Useimmat antibiootit muuttavat suoliston bakteerikantaa siten, että normaali floora häiriintyy ja kehittyy dysbioosi eli haitallisia muutoksia suolen bakteeristossa.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola