Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Kala on terveellistä ja suositeltavaa syötävää, vaikka nykyiseen kalan tuotantoon ja tarjontaan liittyy ongelmia. Kalasta saa hyvälaatuista proteiinia ja luonnollista D-vitamiinia sekä erityisesti rasvaisista kaloista tärkeitä omega-3-rasvahappoja, jotka ovat hyödyllisiä myös maksalle. Kala sisältää runsaasti maksan toiminnalle tärkeää seleeniä, jota suomalainen saa usein niukasti. Kala-aterian etuihin kuuluu sekin, että aina kun syödään kalaa, ei syödä punaista lihaa, jonka runsas käyttö tiedetään haitalliseksi.
Kalan käytön ongelmat liittyvät ympäristömyrkkyihin, jotka kuormittavat myös maksaa. Kalan syöntirajoitukset kertovat karua kieltä vesistöjen tilasta. Kalan terveysvaikutukset ovat kuitenkin huomattavia, joten kalaa kehotetaan syömään kaksi tai kolme kertaa viikossa vaihdellen eri kalalajeja, jotta minkään myrkyn vaikutus ei nouse liian suureksi. Lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien ei pidä syödä Itämeren dioksiinipitoisia isoja silakoita, lohta tai taimenta kuin kerran tai kaksi kuukaudessa. Sama koskee elohopeapitoista haukea, jota raskaana olevien ja imettävien on vältettävä kokonaan. Norjassa raskaana olevia kehotetaan rajoittamaan viljellyn lohen käyttö kahteen ateriaan viikossa.
Viljelty kalakaan ei siis saa puhtaita papereita, vaikka siinä on vain vähän dioksiinia ja PCB:tä. Kestävän kehityksen vuoksi kalanviljelyssä ei suosita kalasta valmistettua rehua, jotta viljelykaloihin ei tulisi ympäristömyrkkyjä. Kalaa syövä kala saa ruoastaan tosin myös omega-3-rasvahappoja, joten viljelty kala sisältää vähemmän näitä tärkeitä rasvahappoja kuin luonnonravintoa eli muita kaloja ja planktonia nauttiva kala. Rehuissa käytetään kalan lisäksi vehnä-, soija- ja papujalosteita sekä eteläamerikkalaisia kasviöljyjä, joissa on viljelystä peräisin olevia haitallisia torjunta-aineita, endosulfaaneja. Heikkolaatuisen valmisrehun ongelmana esiintyy myös homeita ja rasvojen hapettumista, mikä on jo sinänsä haitallista ja tuhoaa kalasta vitamiineja. Viljajalosteita ja härskiintyneitä rasvoja nauttivien kalojen terveysongelmiin kuuluukin mm. rasvamaksa!
Paras vaihtoehto lienee käyttää vaihdellen suomalaisten järvien luonnonkaloja, joissa suurikokoista haukea lukuun ottamatta on vähän ympäristömyrkkyjä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti