Psykoterapia on mielen terveyttä kohentavaa hoitoa. Vaihtoehtoisten hoitojen alueella psykoterapian ja kehon hoidon raja ei ole jyrkkä, koska ihminen nähdään kokonaisuutena. Itse asiassa onnistunut vaihtoehtoinen hoito sisältää lähes aina jonkin verran jonkin asteista psykoterapiaa. Eräät vaihtoehtoiset hoidot kohdistuvat kuitenkin selvästi ja yksiselitteisesti psyyken hoitoon.
Vaihtoehtoinen psykoterapia eroaa virallisesta mielenterveyden häiriöiden hoidosta ennen kaikkea siinä, että kemiallisia lääkeaineita ei käytetä. Tavoitteena on tasapainon löytäminen, itsensä ja elämän hyväksyminen, omien mahdollisuuksien löytäminen, patoutuneiden tunteiden purkaminen.
Emme tässä yhteydessä pyri käsittelemään tyhjentävästi ja perusteellisesti vaihtoehtoisen psykoterapian laajaa kenttää, vaan mainitsemme lyhyesti sen tärkeimmät suuntaukset.
Bioenergetiikka pyrkii avaamaan patoutuneiden tunteiden synnyttämiä lukkiutumia. Se käyttää liike- ja hengitysharjoituksia, ilmaisuharjoituksia ja kosketusta. Purkautuvat tunteet saattavat aiheuttaa voimakkaita reaktioita myös kehossa. Tällöin energiatukkeutumien aiheuttamat kehonkin sairaudet saattavat parantua.
Gestaltterapia tähtää siihen, että ihminen oppii elämään tässä ja nyt ja ilmaisemaan itseään ajattelun ja kuvittelun sijasta. Terapiassa eletään kesken jääneet tilanteet uudestaan muistelemisen asemasta.
Hypnoterapiassa hypnotisoija auttaa hoidettavan muuttuneeseen tietoisuuden tilaan ja käyttää tätä tilaa hoitotarkoituksiin. Vastoin yleistä käsitystä ihminen ei hypnoottisessa tilassa menettele periaatteidensa, omantuntonsa tai moraalinsa vastaisesti. Hypnoosia voidaan käyttää psykosomaattisten sairauksien, kipujen, unettomuuden ja tupakoinnin hoidossa.
Itsesuggestio on itsehoitoa, jossa potilas toistaa mielessään parantavasti vaikuttavia lauseita ja mielikuvia. Mm. syövän hoidossa käytetty Simptonin terapia kuuluu itsesuggestion piiriin (visualisaatioterapia).
Musiikkiterapia käyttää hyväkseen ihmisen synnynnäistä kykyä reagoida musiikkiin; tätä kykyä eivät mielenterveyden häiriöt eivätkä kehon vammat tuhoa. Musiikki synnyttää kehon ja mielen reaktioita, joilla on parantava vaikutus. Musiikkiterapiaa käytetään usein eri hoitomuotojen yhteydessä; Sibelius-Akatemiassa on musiikkiterapian lehtoraatti.
Priminaaliterapia pyrkii vapauttamaan ihmisen syntymään ja lapsuuteen liittyvistä traumoista, jotka ovat jääneet alitajuntaan.
Taideterapia perustuu käsitykseen, jonka mukaan luomisprosessi on terapeuttinen kokemus; potilas ilmaisee itseään piirtämisen, maalaamisen tai muovailun avulla.
Transaktioanalyysi keskittyy ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, kuten potilaan ja hänen perheenjäsentensä välisiin suhteisiin. Uniterapia on unien tulkintaa ja analysointia hoitotarkoituksessa.
Matka-menetelmä on Brandon Baysin kehittämä terapia, jolla puretaan solumuistiin jääneitä tunnekuormia.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Täydentävät hoidot, lääkintäjärjestelmät ja eri maiden perinteinen kansanlääkintä sekä näihin liittyvät tuotteet, yrtit ja rohdokset. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).