Säännöllinen rentoutuminen ei sinänsä ole terapiaa, vaan olennainen osa tervettä elämäntapaa, ihan niin kuin säännöllinen liikuntakin. Rentoutusterapiasta puhumme silloin, kun rentoutumista käytetään tietoisesti terveysongelmien hoitoon – fyysisten tai psyykkisten.
Täydellinen rentoutuminen on kokonaisvaltaista. Siihen sisältyy:
-kehon lepo – lihakset eivät ole jännittyneitä
-mielen lepo – ajatusmylly pysähtyy
-aistien lepo – ei häiritseviä ääniä, silmät suljetaan
-fysikaalinen lepo – vatsa ei saa olla täynnä
Rentoutuksessa käytetään erilaisia menetelmiä. Fyysisissä menetelmissä pyritään laukaisemaan lihasten jännitys liike- ja lepoharjoitusten avulla. Suggestiota ja mielikuvitusta käytettäessä lähdetään liikkeelle mielen rentoutuksesta.
Jos keho on jännittynyt, lihasten elastisuus vähenee, verenkierto hidastuu ja kuona- aineiden poistuminen heikkenee, hermoradat joutuvat puristukseen ja sisäeritys häiriintyy. Kehon jännitys voi johtua fyysisistä rasitustiloista: virheellinen työasento, yksipuolinen ruumiillinen työ tai liikunta sekä – ja tämä usein unohdetaan – väärä pukeutuminen. Väärää pukeutumista ovat esimerkiksi kiristävät vaatteet ja epäsopivat jalkineet.
Meidän oloissamme jännitys johtuu useimmiten henkisestä paineesta ja rasituksesta. Tähän saattavat olla syynä kiire, stressi, liika vastuu, kilpailuasenne, raha- ja perhehuolet, informaatiotulva… Jännitystä aiheuttaa myös aistien ylikuormitus: melu, kirkkaat valot, televisio.
Rentoutuksen tavoitteena on oppia pitämään lihaksisto ja koko keho aiheettomasta jännityksestä vapaana, oppia jännittämätön ja syvä hengitystapa, omaksua jännittämätön henkinen asenne, hiljentymisen ja keskittymisen taito.
Rentoutusterapia on erityisen tehokasta reumaattisten sairauksien, psykosomaattisten sairauksien, hengityselinten häiriöiden, kuukautisvaivojen, kipujen ja stressin hoidossa.
Autogeeninen harjoitus on rentoutuksen muoto, jossa toistetaan jäsenten painavuutta ja lämpimyyttä koskevia lauseita. Harjoitus suoritetaan selällään maaten. Menetelmä kuuluu lääkintävoimistelija-koulutukseen, ja sitä käytetään kivuista, jännitystiloista ja stressistä kärsivien henkilöiden hoidossa.
Trager
Trager-menetelmän kehitti yhdysvaltalainen lääkäri Milton Trager. Pehmeillä, lempeillä liikkeillä vapautetaan kehon jännityksiä ja niihin liittyviä mielen lukkoja.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Täydentävät hoidot, lääkintäjärjestelmät ja eri maiden perinteinen kansanlääkintä sekä näihin liittyvät tuotteet, yrtit ja rohdokset. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).