Puhdas savi on hienojakoinen, täysin epäorgaaninen maalaji: se ei siis sisällä kasvien tai muiden eliöiden jätteitä. Saven väri vaihtelee riippuen siitä, missä suhteessa se sisältää eri kivennäisaineita.
Savea on vanhastaan käytetty ulkoisiin hoitoihin; jopa eläinten on havaittu kierivän savessa haavoituttuaan. Savella on kokemuksen mukaan ainakin seuraavat lääkitsevät vaikutukset:
-puhdistus; savi imee itseensä kuona-aineita, epäpuhtauksia ja suoranaisia myrkkyjä; samaa savikäärettä ei yleensä suositella käytettäväksi kuin kerran
-haitallisten mikrobien tuhoaminen; savi desinfioi ja ehkäisee siten infektioita; desinfioivan kykynsä vuoksi savi ei pilaannu säilytettäessä
-verenkierron edistäminen
-solujen uusiutumisen edistäminen; savi soveltuu esimerkiksi vammojen ja leikkausten jälkihoitoon
-kivun lievittäminen
-saven väitetään vähentävän säteilyn haittoja; savi soveltuu sädehoidon jälkihoidoksi
Savea käytetään ulkoisesti kääreinä, kylpyvedessä (kokokylvyt, jalkakylvyt) sekä jauheena esimerkiksi ihottumien hoitoon. Savikääre valmistetaan sekoittamalla savesta ja nesteestä -tavallisimmin vedestä -paksu puuro ja levittämällä se kipeälle kohdalle. Kääre peitetään liinalla. Savikääreet ovat tehokkaita mm. reumasairauksien, vammojen, kipujen ja iho-ongelmien sekä tulehdusten hoidossa.
Hienojakoisia savilajeja voidaan käyttää myös sisäisesti. Näin voidaan menetellä esimerkiksi ruoansulatuskanavan tulehduksia, vatsahaavaa tai ripulia hoidettaessa.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Täydentävät hoidot, lääkintäjärjestelmät ja eri maiden perinteinen kansanlääkintä sekä näihin liittyvät tuotteet, yrtit ja rohdokset. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).