Täydentävät hoidot – Suolenpuhdistushoidot

Suoliston puhdistus suolihuuhtelun avulla kuuluu oleellisena osana useimpiin paasto-ohjelmiin, mutta sitä voidaan käyttää myös äkillisten kuume- ja tulehdussairauksien hoidossa ja monien pitkäaikaisten sairauksien tukihoidossa. Vakavia sairauksia hoidettaessa on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

Eräät asiantuntijat suosittelevat suolihuuhteluja lapsillekin esim. vilustumisen hoitona. Toinen tapa puhdistaa paksusuoleen kertynyt kuona on nauttia tähän tarkoitukseen kehitettyjä valmisteita, jotka sisältävät kuituja sekä erilaisia puhdistavia yrttejä. 2-4 kuukauden mittaista hoitokuuria voidaan tehostaa ruokavaliomuutoksella ja suolihuuhteluilla.

Suolihuuhtelu on paksunsuolen puhdistamista johtamalla suoleen nestettä peräaukon kautta. Huuhtelun avulla tavoitetaan paksusuoli, mutta ei ohutsuolta. Nesteenä käytetään tavallisimmin vettä, mutta myös erilaisia yrttihauteita voidaan käyttää. Esimerkiksi kamomillateellä huuhtelu rauhoittaa ärtynyttä ja tulehtunutta suolta, heratiivisteen tai Asidofilus-piimän lisääminen huuhteluveteen edistää suolistobakteerien uusiutumista, lisäämällä vehnänorasmehua huuhteluveteen on saatu hyviä tuloksia vakavienkin suolistosairauksien hoidossa.

Parin litran suolihuuhtelupussit tai -kannut soveltuvat hyvin koti- tai matkakäyttöön. Niiden sisältö valutetaan tavallisimmin yhdessä tai kahdessa erässä suoleen, ja kun suoli on tyhjentynyt, hoito voidaan haluttaessa toistaa. Kotikäyttöön on saatavilla myös Clysmatic-suolenhuuhtelulaitteita, jotka voidaan asettaa WC:n istuimeen. Laitteessa on kymmenen litran säiliö, mutta nestettä päästetään suoleen vain pieninä määrinä kerrallaan, ja annetaan sen heti valua pois. Tämän menetelmän arvellaan aktivoivan suolta toisin kuin tavanomaisen suolihuuhtelun. Eräiden kokemusten mukaan suoli ei veltostu, vaikka huuhtelulaitetta käytettäisiin päivittäinkin. Kohtuullisuus lienee parasta tässäkin asiassa.

Tide- tai Colonic-laitteella suoritetaan perusteellinen paksunsuolen pesu. Laitteen käyttö edellyttää ammattitaitoa, eikä sovi itsehoitoon. Maassamme toimii useita colonic-terapeutteja, jotka suorittavat koneellista suoliston vesipesua.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Täydentävät hoidot, lääkintäjärjestelmät ja eri maiden perinteinen kansanlääkintä sekä näihin liittyvät tuotteet, yrtit ja rohdokset. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi