Täydentävät hoidot – Turve- ja mutahoidot

Turve- ja mutahoidot yhdistetään puheessa usein savihoitoihin. Tärkeä ero on siinä, että savi on epäorgaaninen maalaji, kun taas muta ja turve ovat orgaanisia, kasvinjätteistä muodostuneita maalajeja.

Hoitoon käytettävä turve otetaan monen metrin syvyydestä; se on mustaa ja lahonnutta. Lievästi hapanta, pitkälle lahonnutta turvetta kutsutaan mudaksi.

Ennen kuin turvetta käytetään hoitoihin, se käy läpi erityisen käsittelyn (kuivaaminen, jauhaminen, veteen sekoittaminen, lämmittäminen…). Raakaa suoturvetta ei käytetä hoidoissa.

Turpeen vaikutus perustuu siinä oleviin humiini-happoihin, jotka tunkeutuvat nopeasti ihon läpi kudoksiin, edistävät verenkiertoa ja solujen uudistumista sekä sisäerityksen toimintaa. Sillä on koettu olevan myös piristävä, lämmittävä, kipuja lieventävä ja verenpainetta alentava vaikutus. Turvekylpyjä ja -kääreitä käytetään reumaattisten sairauksien, verenkiertohäiriöiden, korkean verenpaineen ja stressioireiden hoidossa.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Täydentävät hoidot, lääkintäjärjestelmät ja eri maiden perinteinen kansanlääkintä sekä näihin liittyvät tuotteet, yrtit ja rohdokset. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi