Elämä tuo jokaiselle fyysisiä ja psyykkisiä haasteita, ja niistä selviytyminen riippuu synnynnäisestä luonteesta ja opituista käyttäytymismalleista. Samoissa olosuhteissa yksi sairastuu, toinen ei. Selviytymiseen vaikuttaa koettu luottamus omaan kykyyn selviytyä ja hallita omaa elämää.
Terveystieteen tohtori Marja Leena Kukkuraisen mukaan tärkeimpiin psykososiaalisiin voimavaroihin kuuluvat aineelliset voimavarat, tieto ja älykkyys, minäkuva/minäkäsitys, stressinhallintakeinot (rationaalinen, joustava, ennakoiva), sosiaalinen tuki ja ihmissuhteet, sitoutuminen (jatkuvuus, yhteenkuuluvuus, kontrolli), kulttuuri, uskonto, filosofia ja taide sekä ennaltaehkäisevä terveydenhoito. Lisäksi voimavaroihin kuuluvat geneettiset ja rakenteelliset voimavarat. Lähes kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa erilaisilla täydentävillä hoidoilla ja siten tukea selviytymistä sairaus- tai muussa stressitilanteessa.
Täydentävissä hoitomuodoissa asiakas ja terapeutti kohtaavat yleensä useita kertoja ja tapaaminen kestää merkittävästi pitempään kuin terveydenhuollon käynnit. On siis hyvä mahdollisuus jakaa tietoa, vahvistaa minäkuvaa ja antaa sosiaalista tukea. Hyvässä hoitosuhteessa syntyy jatkuvuuden tuomaa sitoutumista, ihmistä autetaan löytämään omat voimavaransa ja tuetaan niiden käyttöönottoa.
Esimerkiksi kosketushoidot auttavat ihmistä rentoutumaan, opettavat kehontuntemusta, aktivoivat aineenvaihduntaa, virkistävät, ja mahdollisesti samassa yhteydessä keskustelun kautta avaavat uusia näkökulmia itseen ja ympäröivään maailmaan ja sen mahdollisuuksiin.
Lähteenä:
Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot. Tieteellinen tutkimus ja sen haasteet Suomessa.
Tutkimusseminaari 13.11.2015. Abstraktit. Tampereen yliopisto
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Täydentävät hoidot, lääkintäjärjestelmät ja eri maiden perinteinen kansanlääkintä sekä näihin liittyvät tuotteet, yrtit ja rohdokset. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).