Meistä jokainen on jossain elämänsä vaiheessa käyttänyt ravintolisiä. Ainakin lapsena olemme saaneet D-vitamiinilisää. Yli 60 % suomalaisista on kertonut käyttäneensä ravintolisiä viimeisen vuoden aikana. (TNS Gallup 2013).
Vitamiinivalmisteiden ja muiden ravintolisien käyttö osana terveellisiä elämäntapoja ja itsehoitoa onkin jo vahva megatrendi. Suurin osa käyttäjistä kokee saavansa ravintolisistä apua oman ravitsemuksen täydentämiseen ja erilaisten vaivojen hoitoon. Maailmalta tulee myös jatkuvasti tutkimuksia, joissa vahvistuvat nämä kuluttajien kokemukset.
Viime vuosien aikana esille on noussut mm. D-vitamiinin myönteinen merkitys monien sairauksien hoidossa tai ennaltaehkäisyssä, foolihappolisä munuaistaudin hoidossa, C-vitamiini ja sinkki flunssan hoidossa ja omega3-ravintolisien merkittävät kansantaloudelliset hyödyt. Myönteisten terveysuutisten virta on valtava. Lisäksi lukuisat ravintolisät ja rohdokset ovat vuosien varrella päätyneet jo Käypä hoito-suosituksiin. Osa vitamiinilisistä on päätynyt myös viranomaisten suosituksiin.
Myös kriittisiä näkökulmia vitamiinivalmisteiden ja ravintolisien käyttöön nousee säännöllisesti esiin mediassa. Näissä saatetaan varoitella vitamiinien liikasaannista tai ravintolisien käyttöön liittyvistä riskeistä esimerkiksi lääkehoidon yhteydessä. Lisäksi viranomainen on varoitellut epäasiallisista myyntikanavista, kuten puhelinmyynti ja ulkomaiset nettikaupat sekä ravintolisiä kauppaavat roskapostittajat.
Ravintolisillä on ravitsemuksellisia tai fysiologisia sekä jopa farmakologisia (lääkkeellisiä) vaikutuksia ihmisen elimistössä, joten on ihan aiheellista suhtautua ravintolisien käyttöön huolellisesti. Ravintolisiä käytetään täydentämään ravitsemusta (esim. vitamiinit, kivennäisaineet, kuidut, rasvahapot), erilaisten pienten vaivojen hoitoon tai tukihoitona sairauksien itsehoidossa.
Ravintolisien oikean ja turvallisen käytön voi tiivistää seuraaviin neljään kohtaan.
1. Osta ravintolisät Suomessa toimivasta kaupasta
Näin varmistut, että tuote on elintarvikevalvonnan piirissä, valmistettu laillisesti ja pakkausmerkinnät ovat suomen kielellä. Ravintolisien myynti vaatii viranomaisvalvonnan piiriin ilmoitetun elintarvikehuoneiston ja yrityksellä täytyy olla lainmukainen omavalvonta. Suomessa elintarvikevalvonnasta vastaavat pääosin kuntien terveystarkastajat ja Evira. Valvontaviranomaisia ovat myös Tulli sekä Fimea. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton jäsenmyymälät ovat elintarvikevalvonnan piirissä ja niihin on tehty valvontaviranomaisen Oiva-tarkastus.
2. Noudata annosteluohjetta ja lue pakkausmerkinnät
Näin varmistut, että ravintolisän käyttö on turvallista ja sinulla ei ole vaaraa liikasaannista. Suomen terveyskaupoissa olevat ravintolisät ovat valmistettu laillisesti, tuotteiden pakkausmerkinnät ovat lainmukaisia ja niissä on huomioitu turvallisen ja oikean käytön edellyttämät merkinnät ja käyttöohjeet.
3. Osta ravintolisät koulutetulta myyjältä ja osta ravintolisiä, jotka ovat valittu juuri sinun tarpeiden mukaan
Suomen markkinoilla on tuhansia erilaisia ravintolisiä ja omiin tarpeisiin sopivan tuotteen valitseminen vaatii riittäviä tietoja tuotteiden ainesosista, annostuksista ja muista käytössä huomioitavista asioista. Vaikka useilla terveyskaupoilla on myös verkkokauppa, niin terveyskaupan myymälässä asioidessasi saat henkilökohtaista terveysneuvontaa ja tuotteet heti mukaasi. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton jäsenmyymälöissä sinua palvelevat alan ammatillisen koulutuksen saaneet myyjät (mm. luontaistuoteneuvojat ja fytonomit). Lisätietoja terveyskauppojen koulutuksesta saa Provitan sivuilta (www.provitakoulutus.fi)
4. Kerro lääkärille käyttämistäsi vitamiinivalmisteista ja ravintolisistä
Tutkimuksien mukaan potilaat kertovat harvoin käyttämistään vitamiinivalmisteista, ravintolisistä ja rohdoksista lääkärilleen. Varsinkin reseptilääkkeiden kanssa tällä tiedolla voi kuitenkin olla merkitystä.
Lisäksi yksi varoituksen sana: Älä osta ravintolisiä tuntemattomista ulkomaisista nettikaupoista. Ne eivät välttämättä ole viranomaisvalvonnan piirissä edes toimintamaassaan. Suomessa viranomaiset eivät pysty valvomaan ulkomaisia nettikauppoja. Ulkomailta tilatuissa tuotteissa ei juuri koskaan ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä, käyttöohjeita tai varoitusmerkintöjä.
Suomalaisten terveyteen liittyvissä asenteissa on tapahtunut viime vuosina iso muutos. Hyvistä elämäntavoista, kuten terveellisestä syömisestä ja liikunnasta ollaan kiinnostuneita. Kansalaiset laidasta laitaan ovat aikaisempaa kiinnostuneempia omasta terveydestään. Vitamiinivalmisteiden ja ravintolisien lisääntynyt käyttö on yksi merkki siitä, että ihmiset pyrkivät tekemään valintoja terveytensä ylläpitämiseksi. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että terveysasioissa kokonaisuus ratkaisee ja paljon on merkitystä niillä arjessa tehdyillä pienillä päätöksillä.
Mika Rönkkö, toiminnanjohtaja
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto