Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe -pokkarista.
Kuten oheisesta taulukosta (kts. edellinen artikkeli) ilmenee, pellavarouheessa on moninkertaisesti kuituja verrattuna esimerkiksi ranskanleipään, vehnäleipään tai maissi- ja riisihiutaleisiin. Valkoisten vehnäjauhojen ja muiden kuorittujen viljojen käyttöä tulisi välttää, koska niissä on niukasti ravintoaineita, pääasiassa hiilihydraattia ilman kivennäis- ja hivenaineita. Kuitu- ja ravintoköyhä valkoinen jauho, myslit ja hiutaleet antavat lyhytaikaisen kylläisen olon, mutta pikemminkin rasittavat elimistöä kuin ravitsevat sitä.
Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden suosion myötä monet käyttävät valkoisia jauhoja vähemmän kuin ennen, mutta vähähiilihydraattisen ruokavalion muista hyödyistä yhä kiistellään.
Suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu perinteisesti paljon valkoisista jauhoista tehtyjä tuotteita.
Niiden vaihtaminen täysjyvätuotteisiin toisi ruokavalioon paitsi lisää kuituja, myös lisää vitamiineja ja hivenaineita.
Moni ei tule ajatelleeksi, että valkoisia jauhoja on
- pastassa (paitsi täysjyväpastassa)
- pizzassa
- leivonnaisissa: pullat, kakut, keksit, piirakat
- useimmissa leivissä (myös hampurilaisten sämpylöissä)
- monissa valmisruuissa
Tarkista aina tuoteseloste, kun haluat välttyä valkoisilta jauhoilta.
Tilaa Parantava ruoka pellavarouhe -pokkari ja muut tuotteet Biomed.fi verkkokaupasta –15 % alennuksella alekoodilla TERVEYSSIVUT
Lunasta etusi ja tilaa tästä>>
Pellavarouheen ja kotimaisten marjojen terveysvaikutuksia saa nautittua kätevästi ottamalla päivittäin pari ruokalusikallista Linomixia
Tilaa Linomix ja muut Biomed.fi -tuotteet –15 % alennuksella alekoodilla TERVEYSSIVUT
Lunasta etusi ja tilaa tästä>>
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola