Ihmisten epäterveitä ruokatapoja on käytännössä vaikea, jopa mahdoton korjata niin nopeasti ja niin paljon kuin vaikeiden kroonisten sairauksien hoidossa tarvittaisiin. Eihän raudan puutteesta johtuvaa anemiaakaan hoideta ruokavaliolla vaan rautatableteilla, eikä D-vitamiinivaje korjaudu ruokavaliolla vaan D-vitamiinivalmisteilla.
Rasvahappo- ja antioksidanttihoidot perustuvat suureksi osaksi eikosanoidien biokemiaan, jonka tutkijoille myönnettiin vuoden 1982 Nobelin palkinto. Tavoite on hillitä hapetusstressiä ja tulehdusta aiheuttavia sytokiineja. Tällaiseen täydentävään hoitoon – uuteen ajattelutapaan eli paradigmaan – on suhtauduttu ja suhtaudutaan edelleen koululääketieteessä epäileväisesti ja vähätellen, huolimatta siitä, että ravintolisien hyvistä terveysvaikutuksista on julkaistu valtavat määrät tieteellisiä tutkimuksia. Niiden mukaan ravintolisähoito on paikallaan lähes kaikissa kroonisissa taudeissa ja ikääntymiseen liittyvässä rappeutumisessa. Vähitellen aletaan ymmärtää yksittäisten rasvahappojen merkitystä terveydelle. Tutkimukset ja käytännön kokemus osoittavat esimerkiksi, että vaikea anoreksia voi korjaantua muutamassa kuukaudessa, kun potilaille annetaan täydentävänä hoitona päivittäin 1000 mg E-EPAa ja vitamiinihivenaineyhdistelmä.
Kalaöljyn hyödyistä sepelvaltimotaudin ehkäisyssä ja hoidossa on kiistelty vime vuosina. Nyt asia on kuitenkin ratkennut kalaöljyn käytö hyväksi. Yhdysvaltalaisen Mayo-klinikan tiedelehdessä jukaistiin tammikuussa 2017 koostetutkimus, jossa analysoitiin 34 erillistutkimuksen tulokset vuosilta 1947– 2015. Tutkimukset osoittivat, että sepelvaltimotaudin riski pienenee noin neljänneksellä niillä ihmisillä, jotka saavat ravinnostaan tai ravintolisistä paljon EPA- ja DHArasvahappoja. Toisin sanoen, heidän omega-3-indeksinsä nousee yli 8 prosentin. Riski vähenee nimenomaan sellaisilla henkilöillä, joiden LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuudet ovat koholla. Kohonneiden triglyseridien alentaminen rasvahapoilla vähensi riskiä 16 % ja LDL:n alentaminen vastaavasti 14 %. Kaiken kaikkiaan kalaöljyn runsas saanti vähensi sydäntautien riskiä 18 %. Moni voisi helposti pienentää sydäntaudin riskiään lisäämällä kalan ja kalaöljyvalmisteiden syöntiä, päättelivät tutkijat.
Voit päivittää tietosi ajan tasalle alla olevasta linkistä http://www.tritolonen.fi/artikkelit/173-ravinnon-rasvat
Tämä artikkeli on Luontaistuotealan ammatillisen peruskurssin aineistosta: Tri Tolosen materiaali, Välttämättömät rasvahapot, tekijä LTK, dosentti tri Matti Tolonen