Vatsa ja suolisto – Mahalaukku

Mahalaukku

Mahalaukku toimiin ensinnäkin ruokavarastona eli se päästää mahalaukun sisältöä eteenpäin ohutsuoleen sopivaan tahtiin. Syljen amylaasientsyymi jatkaa tärkkelyksen pilkkomista mahalaukun puolella, kunnes mahalaukun sisällön pH laskee niin alhaiseksi, että tämän entsyymin toiminta estyy.

Syöty ruoka muuttuu velliksi mahalaukun seinämän liikkeiden ja mahanesteen vaikutuksesta. Mahanesteen eritteet ovat suolahappo, pepsinogeeni, sisäinen tekijä, lima, bikarbonaatti, suolot, vesi.

Mahalaukun parietaalisolujen erittämän suolahapon (mahahapon) merkitys:

-tuhoaa happamuutensa ansiosta ruoassa olevia ja hengitysilman mukana tulleita mikrobeja

-maharauhasten pääsolut erittävät proteaaseja (kutsutaan pepsiiniksi) eli proteiineja pilkkovia entsyymejä. Ne erittyvät kuitenkin inaktiivisessa eli toimimattomassa muodossa eli pepsinogeeneina. Pepsinogeenit muuntuvat aktiiviseen muotoon suolahapon vaikutuksesta

-pepsiinien arvioidaan pilkkovan noin 20 % ravinnon proteiinista. Pepsiini toimii aktiivisimmillaan, kun mahalaukun pH-arvo on alle 3

-pilkkoo lihassyitä ja sidekudosta, osallistuu suurten ruokapalojen hajottamiseen

-tärkeä B-vitamiinien ja monien mineraalien imeytymiselle

-mahalaukun sisällön riittävä happamuus on viesti myös ruoansulatuksen jatkolle. Kun mahalaukun hapan sisältö siirtyy mahalaukusta pohjukaissuoleen se stimuloi sekretiinin ja kolekystokiniinin erittymistä.

Eri ihmisten välillä on suuriakin eroja mahahapon erityksessä ja tämä liittyy eroihin parietaalisolujen lukumäärässä.

Sisäinen tekijä (IF=intrinsic factor). B12-vitamiini irtoaa mahalaukussa ravinnon proteiineista mahahapon ja pepsiinin vaikutuksesta. Edellä mainittiinkin, että B12-vitamiini kiinnittyy mahalaukussa ensin R-proteiiniin, josta se jatkaa matkaansa duodenumin eli pohjukaissuolen puolelle. Pohjukaissuolessa B12-vitamiini vapautuu R-proteiinista ja sitoutuu mahalaukun parietaalisolujen erittämään sisäiseen tekijään.

Mahalaukun erittämä lima ja bikarbonaatti toimivat mahalaukun limakalvon suojana mahahapon ja pepsiinin vaikutuksilta. Mahalaukun limakalvoa peittää alkalinen limakalvokerros, joka toimii limakalvopuskurina ehkäisten limakalvon vaurioitumista.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi