Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä niin ruoansulatukselle, suoliston limakalvolle kuin suoliston bakteerikannalle. Vaikka näitä edellä mainittuja asioita ei ole erikseen mainittu alla mainittujen sairauksien ja oireiden yhteydessä, tulee näihinkin kiinnittää huomiota jokaisen kohdalla.
Närästys ja refluksitauti
Närästys on erittäin yleinen vaiva ja sitä esiintyy ajoittain myös täysin terveillä henkilöillä. Närästyksen yleisiä oireita ovat polttava tunne rintalastan takana, nieluun voi nousta mahan sisältöä. Närästysoireet liittyvät usein voimakkaasti ruokailuun.
Refluksitaudissa mahan sisältöä nousee toistuvasti ruokatorveen ja tästä aiheutuu närästystä ja joskus muitakin oireita. Kyseessä on refluksitauti, jos vaikeita oireita on vähintään kerran viikossa tai jos lievempiä oireita on vähintään kaksi kertaa viikossa. Oireina voi esiintyä jopa kroonista yskää ja hengitystieoireita, äänen käheyttä, mahan turvotusta, ummetusta. Vaikean refluksitaudin yleisenä komplikaationa voi esiintyä ruokatorven alaosan tulehdusta. Refluksitautikin on hyvin yleinen ja sitä arvioidaan länsimaissa esiintyvän joka viidennellä.
Refluksitaudin yleisenä syynä on ruokatorven alaosassa sijaitsevan sulkijalihaksen huono toiminta. Lisäksi palleatyrä voi häiritä sulkijalihaksen toimintaa. Refluksille altistavia tekijöitä ovat mm. ylipaino, tupakointi, suuret ateriat, raskaus, makuuasento, eteenpäin kumartuminen, raskaat nostot, tietyt lääkkeet. Lisäksi stressi, unettomuus, ahdistuneisuus voivat olla taustalla aiheuttamassa oireita. Jatkuvat närästysoireet voivat liittyä myös mahahaavaan, mahalaukun tyhjenemishäiriöihin, ruokatorvessa ja mahalaukussa esiintyviin kasvaimiin, joten oireiden jatkuessa lääkärin tutkimukset ovat tarpeellisia.
Närästykseen liittyvä poltteen tunne johtuu mahanesteen happamuudesta. Mahalaukun limakalvoa suojaa suojalima, mutta ruokatorven limakalvo on ”paljas” ja tästä syystä se on altis happamuuden vaurioittavalle vaikutukselle. Jos hapanta mahan sisältöä pääsee jatkuvammin ruokatorven puolelle, se vaurioittaa limakalvoa ja saa aikaan tulehdusta.
Oireiden hoitoon käytetään yleisesti mahalaukun happamuuteen vaikuttavia lääkkeitä. Nämä lääkkeet eivät vaikuta sulkijalihaksen toimintaan ja eivät estä mahan sisällön takaisinvirtausta. Vaikutus perustuu siihen, ettei mahansisältö ole enää hapanta, jolloin se ei ärsytä ruokatorvea.
- Antasidit vähentävät mahalaukun happamuutta neutraloimalla suolahappoa (osa sis. alumiinia)
- Sukralfaatti (sis. alumiinia) ja alginaatti suojaavat mahan limakalvoja
- Histamiinin H2-salpaajat vähentävät sekä mahanesteen määrää että sen happamuutta – Protonipumpun salpaajat estävät hapon erityksen (tehokkaampi kuin edellinen).
Liikahappoisuuslääkkeiden myydyin lääkeryhmä on protonipumpun salpaajat, joista sai Suomen lääketilaston mukaan vuonna 2014 sairausvakuutuskorvauksia 623 000 henkilöä. Nämä lääkkeet on tarkoitettu vain kuuriluonteiseen käyttöön, mutta useat käyttävät niitä jopa vuosikausia tietämättä niiden haittavaikutuksista. Pitkään jatkunutta lääkehoitoa ei saa lopettaa äkillisesti vaan se tehdään vaiheittain. Lue myös mitä aiheesta kerrotaan Suomen Lääkärilehden artikkelissa 18/2015 Protonipumpun estäjien pitkäaikaisen käytön haittavaikutuksia.
Kaarlo Jaakkola kirjoittaa Vatsa kuntoon kirjassaan syljen merkityksestä. Sylki sisältää bikarbonaattia, joka neutraloi ruokatorveen jäänyttä suolahappoa. Iäkkäillä syljen eritys vähenee, jolloin myös ruokatorven happosuojaus heikkenee.
Vaikka oireen aiheuttajana on hapan mahaneste ei taustalla suinkaan ole kyse aina liiallisesta suolahapon erityksestä. Yleisempää saattaa olla, että suolahappoa voi erittyä väärään aikaan tai sitä voi erittyä jopa liian vähän. Pienikin määrä hapanta ruokasulaa aiheuttaa oireita, jos ruokatorven sulkijalihas päästää ruokasulaa ruokatorveen.
Närästys- ja refluksioireisiin voi vaikuttaa todella paljon omilla valinnoillaan ja elämäntavoillaan. Ruokavaliossa on tärkeää, että
- syödään säännöllisin väliajoin juuri sopiva määrä ruokaa. Liian suuri ruoan määrä mahalaukussa lisää oireita. Viimeinen ateria on hyvä syödä viimeistään 2-3 h ennen nukkumaanmenoa
- ruoka-aineiden yhdistelysääntöäkin voi kokeilla
- vähennetään / vältetään limakalvoa ärsyttäviä ruoka-aineita ja juomia: alkoholi, kahvi (myös kofeiiniton), sitrushedelmät ja niistä tehdyt mehut, tomaatti myös mehuna, vahvat mausteet, paprika erityisesti raakana
- vähennetään / vältetään ruoka-aineita ja juomia, jotka heikentävät ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen toimintaa, jolloin hapanta mahan sisältöä pääsee ruokatorveen: rasvainen ruoka, suklaa, sipuli, mintut (erityisesti piparminttu), kofeiini, hiilihappoiset juomat. Joillekin saattavat olla haasteellisia myös pähkinät, mutta ensin on syytä kiinnittää huomiota edellä mainittuihin ruoka-aineisiin ja juomiin
- lisäksi haasteellisia saattavat olla kaalit, pavut, happamat marjat, tuore ruisleipä, vehnäjauhoilla tehdyt leivät ja pullat
- maitotaloustuotteina suositaan maustamattomia hapanmaitotuotteita ja niitäkin käytetään kohtuudella
- kahvin tilalle yrttiteet, kuten esimerkiksi lakritsinjuuri ja kamomilla
- erittäin pahojen oireiden yhteydessä kannattaa suosia kala-kasvispainotteista ruokavaliota, joka on tarvittaessa luontaisesti gluteeniton. Ennen gluteenittomalle ruokavaliolle siirtymistä, tulee sulkea pois keliakian mahdollisuus
- oireiden taustalla voi olla jopa ruoka-aineallergioita tai -yliherkkyyksiä, jotka on hyvä huomioida, jos oireita ei saada kuriin edellä mainituilla muutoksilla.
Muuta huomioitavaa
- tupakointi pahentaa närästysoireita, joten sen lopettaminen on tärkeää
- ylipaino nostaa painetta vatsaontelon sisällä ja lisää närästysoireita
- yöllistä närästystä voi helpottaa nostamalla sängyn pääpuolta noin 15 cm esimerkiksi puhelinluettelon tai kirjojen avulla
- vältetään raskasta liikuntaa heti aterian jälkeen. Toisaalta kävely edistää ruoansulatusta, joten makuullekaan ei kannata heti aterioinnin jälkeen mennä
- vältetään vyötärön kohdalta puristavia vaatteita.
Hyödyllisiä ravintolisiä
- tuetaan ruoansulatusta ruoansulatusentsyymillä ja tarvittassa lisätään mahalaukun happamuutta esimerkiksi betaiinihydrokloridin avulla (muista esteet käytölle)
- limakalvojen suojaksi nestemäinen piihappogeeli tai aloe vera –mehu. Lisäksi karmelloosigeeli on osoittautunut erittäin tehokkaaksi. Piihappogeeli sitoo myös haitallisia yhdisteitä ruoansulatuskanavassa ja kuljettaa ne ulosteen mukana pois elimistöstä
- psylliumkuitu hoitaa myös limakalvoja
- rasva on tärkeää limakalvojen terveydelle, mutta myös vaimentamaan tulehdusta. Rasvan käytön suhteen on kuitenkin muistettava maltti eli alkuvaiheessa vain pieniä määriä. Yksilöllisin perustein esimerkiksi kalaöljy, jättihelokkiöljy / tyrniöljy
- huomioidaan mahdolliset ravintoaineiden vajeet, kuten esimerkiksi sinkki, jonka liian vähäinen saanti voi aiheuttaa suolahapon liian vähäistä eritystä. Sinkki edistää myös limakalvojen hyvinvointia.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).