Vuotavan suolen oireyhtymä

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

Ruoansulatuskanavan limakalvon tulee toimia osittain läpäisevänä suodattimena siten, että se sallii pienten ravinteiden imeytymisen, mutta estää myrkyllisten yhdisteiden imeytymisen. Kun suoliston limakalvo on terve, vesi ja ravinteet läpäisevät sen, mutta terve limakalvo estää myös antigeenien ja myrkkyjen imeytymisen. Monet elimistön mekanismit säätelevät tätä valikoivaa läpäisevyyttä.

Suoliston limakalvojen eheyteen vaikuttavat monet tekijät, erityisesti perimä, ravinto ja elimistön yleinen myrkkykuormitus. Ravintoaineet ja niiden kyky imeytyä vaikuttavat suoliston limakalvoihin. Suoliston toiminnalle tärkeää on epiteelin uusiintuminen, minkä edellytys on hyvä mikroravintotekijöiden tasapaino. Ympäristöstä tulevat ns eksotoksiinit ja elimistön sisällä syntyvät myrkyt eli endotoksiinit vaikuttavat ruoansulatuskanavan tilaan ja toimintakykyyn. Ympäristöstä tulevista myrkyistä merkittäviä ovat ruoan lisäaineet, ruoka-aineyliherkkyyttä aiheuttavat yhdisteet, kemialliset lääkkeet ja ympäristömyrkyt.

Kun suoliston pintasolukko ja nukka vaurioituvat, seurauksena voi olla sekä sisäsyntyisten että ulkoa tulevien myrkkyjen imeytyminen. Tällöin puhutaan vuotavan suolen oireyhtymästä (leaky gut syndrome).

Monet yleisesti käytettävät lääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet (NSAID), monet antibiootit, sytostaatit eli solumyrkyt sekä alkoholi voivat lisätä suolen läpäisevyyttä. Myös monet muut haitat kuten tupakointi, ruoka-aineallergiat, dysbioosi ja jotkut infektiot tekevät samoin. Se johtaa immuunipuolustuksen yliaktivoitumiseen ja voi aiheuttaa allergioita, yliherkkyyksiä ja autoimmuunitauteja.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola