Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta
Yhdysvaltojen terveysviraston sana painaa
Viime vuosikymmeninä tieteellisissä piireissä eri puolilla maailmaa on esitetty syövän synnystä vaihtelevia käsityksiä. Vuonna 1980 Pohjois-Amerikan Yhdysvaltojen terveysvirasto National Institute of Health, NIH, perusti tutkijaryhmän, jonka tehtäväksi NIH antoi selvittää syöpäsairauksien syntymekanismit. Tutkijaryhmään kuului kansainvälisesti meritoituneita syöpätutkijoita, jotka olivat tutkineet ja työskennelleet muun muassa Texasin yliopistossa. (Cytokine Research Laboratory, Department of Experimental Therapeutics, The University of Texas D.Anderson Cancer Center, Houston, TX 77030, USA.)
NIH:n haastava tutkimustyö kahden vuosikymmenen aikana paljasti mekanismit, joiden kautta pitkään jatkuva hapetusstressi aiheuttaa kroonisia tulehduksia eli inflammaatioita, jotka vuorostaan johtavat kroonisiin tauteihin. Niihin kuuluvat syöpä ja monet degeneratiiviset eli rappeutumissairaudet kuten diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, neurologiset ja keuhkosairaudet.
Kyseisessä NIH:n raportissa toisin sanoen kuvataan rappeutumissairauksien syntysyitä ja mekanismeja. Tutkimustuloksissa on otettu huomioon 1 313 kirjallisuusviitettä. Raportti käsittää yhdeksän artikkelia.
- Free Radic Biol Author manuscript; available in PMC 2011 December 1. Published in final edited form as:
- Free Radic Biol Med. 2010 December 1; 49(11): 1603–1616. doi:10.1016/j. freeradbiomed. (2010.09.006.)
NIH:n katsausartikkelin yhdeksännellä sivulla esitetään kahden sivun pituinen raportti syöpäsairauksien synnystä, joka tiivistettynä on seuraava:
”Syöpää aiheuttavat tekijät, ns. pro-oksidantit (ROS) ja niitä estävät tekijät, antioksidantit, vaikuttavat syövän synnyn kehitysvaiheisiin. Normaalisolut eivät ole erityisen herkkiä hapetusstressille, jos niillä on riittävästi antioksidanttisuojausta. Kun solujen suojaus on eri syistä heikentynyt syövän syntyä aiheuttavien vapaiden radikaalien (ROS) vuoksi, voi soluja suojaavien antioksidanttien tehokkuus rajoittaa hapetusstressiä ja siten estää syövän syntyä.”