Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.
Ympäristöministeriön jokamiehenoikeuksia koskevan raportin (5.9.2012, s. 87) mukaan pakurikääpä on kasvutavaltaan sellainen, että sen irrottaminen puuta vahingoittamatta ei ole mahdollista. Tästä johtuen pakurin kerääminen ei ole sallittua jokamiehenoikeuksien piirissä.
Ennen tarkempaa sukellusta jokamiehenoikeuksiin, toivon että kertaat pakurikäävän lisääntymisbiologiaa käsittelevän kappaleen (s. 27–31). Pakurikääpä on sienimaailman musta lammas, joka eroaa biologian näkökulmasta merkittävästi tyypillisistä käävistä. Tämä tieto on tärkeä jokamiehenoikeuksien oikean tulkitsemisen ja ymmärtämisen kannalta.
Yleisesti voidaan todeta, että käävät ovat luonnonvaraisia sieniä, joten niiden poimiminen on osa jokamiehenoikeutta. Tyypillinen metsässä esiintyvä kääpä on sieni ja sen voi irrottaa puuta vahingoittamatta. Esimerkiksi taulakäävän tai kantokäävän kerääminen kuuluu tämän johdosta jokamiehenoikeuksien piiriin ja voit vapaasti hyödyntää näitä sieniä tarpeidesi mukaan. Poikkeuksen sääntöön tekevät uhanalaiset kääpälajikkeet. Esimerkiksi äärimmäisen uhanalaisen koppelokäävän (Grifola frondosa) kerääminen ei ole sallittua jokamiehenoikeuden nojalla.
Ympäristöministeriön linjauksen mukaan pakuria ei voi käytännössä irroittaa puusta ”käsivoimin”, vaan siihen tarvitaan työkaluja, joten sen irrottaminen voi vahingoittaa puuta. Yleisellä tasolla jokamiehenoikeuksista voidaan nyrkkisääntönä todeta, että jos irrottamiseen vaaditaan luonnossa työkaluja, ei toiminta ole enää jokamiehenoikeuksien piirissä. Huomioi linja lähtökohtaisesti kaikkia kääpiä kerätessäsi.
Saatat törmätä internetin keskustelupalstoilla ympäristöneuvos Pekka Tuunasen vanhaan lausuntoon, jonka mukaan pakurikää-pä on biologisesti sieni ja tämän vuoksi sen kerääminen kuuluu juridisesti jokamiehenoikeuksien piiriin, jos puuta ei vaurioiteta kerätessä. Tämä lausunto ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska pakurikäävän näkyvä kasvannainen ei ole itse sieni (itiöemä), vaan sienen aiheuttama kasvannainen.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan täysin ilman postikuluja tänään koodilla “pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin postikulut poistuvat
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja