Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.
Pakurikääpä on levinneisyydeltään sirkumboreaalinen. Kääpää tavataan pääasiassa pohjoisen pallonpuoliskon havumetsävyöhykkeellä.
Levinneisyys
Pakurikääpää esiintyy 40 ja 68 leveyspiirien välissä. Merkittävimmät esiintymät: Venäjä, Yhdysvaltojen ja Kanadan pohjoisosat, Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Baltian maat ja Aasian pohjoisosat.
Esiintyvyys Suomessa
Pohjois- ja Itä-Suomessa vuosina 1998–2004 tehdyissä perusteellisissa vanhojen metsien inventoinneissa pakurikäävän todettiin kuuluuvan kymmenen yleisimmän ja runsaimman metsiemme kääpälajin joukkoon.
Suomen metsien terveydentilan laaja-alaisessa seurannassa vuosina 2005–2011 tarkistettiin 8 846 hies- tai rauduskoivua, joista 19:ssa (0,21 %) tunnistettiin pakurikääpä. Metsikkötasolla pakurikääpiä löytyi 1,77 %:ssa tarkastetuista koivikoista. Luvut ovat peräisin valtakunnan metsien inventoinnin pysyviltä koealoilta (8. ja 9. inventoinnin koealat), jotka ovat osa systemaattista havaintoverkkoa.
Pohjois-Ruotsissa lahosta koivupuusta 30 % on pakurikäävän lahottamaa, Etelä-Ruotsissa sama luku on vain 6 %. Pakurikäävän osuus Pohjois-Suomen koivikoiden lahovikaisuudesta on arvioitu olevan samaa luokkaa kuin Ruotsissa. Erään Venäjällä toteutetun kartoituksen mukaan 1–20 % koivuista kärsii infektiosta.
Pakurikäävän esiintyminen taajama-alueilla on keskiarvoa korkeampaa, koska puut kokevat taajamissa poikkeuksellisen paljon vaurioita, mikä lisää merkittävästi riskiä pakurikääpäinfektiolle. Etenkin hoidetuilla puistoalueilla, joissa koivujen alaoksia leikataan, esiintyy infektioiden lisääntymisen johdosta runsaasti pakurikääpiä.
Suomen Metsäntutkimuslaitoksen julkaiseman valtakunnan metsien 10. inventoinnin pohjalta on laskettu, että Suomessa on noin 2,3 miljoonaa hehtaaria hies- tai rauduskoivuvaltaisia metsä- ja kitumaaksi luokiteltavia alueita. Foodwest Oy:n vuonna 2010 toteuttamassa hankkeessa pakurin määräksi Suomen metsissä laskettiin 1–2 kg per metsähehtaari, jos metsikön valtapuu on hies- tai rauduskoivu. Tämän perusteella pakuria esiintyy Suomessa arviolta 2–4,5 miljoonaa kiloa.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan täysin ilman postikuluja tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin postikulut poistuvat
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja