Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.
Pakureita ja eri kääpiä on mahdollista kerätä mihin tahansa vuodenaikaan. Pakureiden irroittaminen kannattaa kuitenkin ajoittaa heinäkuun alun ja marraskuun lopun välille tai toteuttaa heti keväällä, lumien sulettua. Kasvit sitovat itseensä eniten ravinteita keväisin ja syksyisin, jonka lisäksi puista tippuneet lehdet helpottavat varsinkin syksyisin kääpien havaitsemista. Ensimmäisten lumisateiden aikana käävät keräävät päälleen myös helposti tunnistettavan valkoisen ”hatun” ja matalan lumikerroksen peittämässä metsässä on myöhään syksyllä helppo liikkua. Keskellä talvea pakurit ovat usein jäätyneet puuhun kiinni ja riski puun vaurioittumiseen keräämisen yhteydessä on merkittävästi korkeampi kuin keväällä tai syksyllä.
Pakureita esiintyy puiden rungoilla aina maan rajasta iäkkäiden koivujen latvustoissa näkyviin kasvannaisiin. Vaikka olen itse moneen kertaan suorittanut vaarallisia suorituksia korkealla esiintyvien pakureiden metsästämiseksi, en missään nimessä suosittele oman terveytensä vaarantamista korkealla kasvavien pakureiden keräämiseksi. Puiden korkeammista osista voi kerätä pakureita järkevästi turvavaljaita ja toimintaan soveltuvia työkaluja hyödyntäen.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan täysin ilman postikuluja tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin postikulut poistuvat.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja