LAKTOOSI-INTOLERANSSI osa 1/2

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Maito on osa jokapäiväistä ruokavaliota useimmilla suomalaisilla. Se sisältää useita tärkeitä ravintoaineita. Maitosokeri eli laktoosi on hiilihydraatti, jota esiintyy vain maidossa sekä maitoa sisältävissä elintarvikkeissa. Hapanmaitotuotteiden laktoosipitoisuus on selvästi pienempi kuin tavallisen maidon, kun osa laktoosista on muuttunut maitohapoksi. Kovissa, kypsennetyissä juustoissa ei enää ole laktoosia.

Laktoosi intoleranssiImeväisikäisille laktoosi on tärkeä energianlähde. Laktoosi edistää kalsiumin ja muiden kivennäisaineiden imeytymistä sekä elimistölle suotuisien maitohappobakteerien lisääntymistä suolistossa. Ohutsuolen limakalvoilla on maitosokeria pilkkova entsyymi, laktaasi. Sen vaikutuksesta laktoosi hajoaa glukoosiksi ja galaktoosiksi. Maksa muuttaa galaktoosin glukoosiksi eli rypälesokeriksi. Elimistön kyky pilkkoa laktoosia riippuu ohutsuolen laktaasin määrästä ja sen aktiivisuudesta. Jos laktoosi ei pilkkoudu ohutsuolessa, se kulkeutuu pilkkoutumattomana paksusuoleen, jossa bakteerit hajottavat sen hapoiksi, vedeksi ja kaasuiksi. Ne voivat aiheuttaa vatsa- ja suolisto-oireita.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa nyt Kaarlo Jaakkolan kirjapaketti nyt kaikkien aikojen PARHAALLA -35% ALENNUKSELLA!
Käyttämällä koodia “kaarlo” saat tarjouksen käyttöösi.

Tilaa tästä >>

Nopea ohje tarjouksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti kaarlo, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja tarjous näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola