Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Laktoosi-intoleranssi on tila, jossa laktoosi ei hajoa ohutsuolessa johtuen laktaasientsyymin vähäisyydestä eli hypolaktasiasta. Oireet riippuvat nautitun maidon ja maitovalmisteiden määrästä ja laadusta. Jotkut saavat oireita, jos ravinnossa on vain pieni määrä laktoosia. Toiset taas kestävät selvästi suurempia määriä. Hypolaktasiaa eli laktaasin puutetta voidaan pitää ihmisen normaalina olotilana. Noin 75 %:lla maapallon väestöstä on laktaasientsyymin puutetta. Suomessa hypolaktasiaa on noin 17 prosentilla aikuisväestöstä, mutta Ruotsissa ja Tanskassa vain 1–2 prosentilla väestöä.
Oireet syntyvät siten, että suoleen jäänyt laktoosi sitoo vettä, jolloin osmoosin välityksellä ohutsuoleen tulee runsaasti vettä ja suolaa nopeuttaen ruoan läpikulkua. Laktoosi kulkeutuu paksusuoleen, jossa se bakteerien vaikutuksesta hajoaa vedyksi, hiilidioksidiksi ja hapoiksi. Paksusuolen bakteerit käyttävät laktoosia ravinnoksi ja käymisreaktiossa syntyvät kaasut aiheuttavat vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Tyypillisiä oireita ovat myös löysät ulosteet, ripuli sekä vatsakivut, jos kaasu ei pääse normaalisti ulos.
Jos laktoosi-intolerantikko käyttää laktoosipitoisia tuotteita, se saattaa ylläpitää yllä ärtyvän suolen oireyhtymää. Jotkut laktoosi-intoleraktikot ovat kokeilleet ja hyvin sietäneet ns. tilamaitoa eli ”raakamaitoa”, jota ei ole käsitelty meijerissä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa nyt Kaarlo Jaakkolan kirjapaketti nyt kaikkien aikojen PARHAALLA -35% ALENNUKSELLA!
Käyttämällä koodia “kaarlo” saat tarjouksen käyttöösi.
Nopea ohje tarjouksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti kaarlo, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja tarjous näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola