Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Lääkäri James Braly’n ja hänen työtoverinsa Ron Hogganin vuonna 2002 kirjoittamassa kirjassa ”Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health” (suomennettuna Vaaralliset viljat: Miksi gluteeniviljat saattavat vaarantaa terveytesi). He tähdentävät, että jokaisella gluteenille herkistyneellä on myös muita herkistymisiä ruokaa kohtaan – säännöllisesti useitakin. Heidän mielestään gluteeniyliherkkyydet ovat usein yhteydessä maito- ja meijerituoteherkkyyden kanssa. Heidän käsityksensä on, että gluteeniherkkyys pitää sisällään keliakian, mutta ei rajoitu siihen.
He arvioivat, että jopa 90 miljoonalla amerikkalaisella saattaa olla keliakitonta gluteeniherkistymistä, jota ei ole diagnosoitu kyseisille viljaproteiineille. Se voi olla perussyynä moniin syöpiin, autoimmuunitauteihin, neurologisiin oireisiin ja tauteihin, psyykkisiin sairauksiin ja yleensä vaikeisiin aivojen sairauksiin sekä ennenaikaisiin kuolemiin. Heidän mukaansa on olemassa selkeitä syy-yhteyksiä muun muassa epilepsiaan, oppimisvaikeuksiin, keskittymishäiriöihin, hedelmättömyyteen, keskenmenoihin, ennenaikaisiin syntymiin, pienikasvuisuuteen sekä kroonisiin maksasairauksiin. Alan tutkijoina he ovat sitä mieltä, että on olemassa yli 150 oireyhtymää tai sairautta, jotka yhdistyvät yliherkkyyteen gluteenille tai muille viljan proteiineille. Brady ja Hoggan korostavat tiukkaa gluteenin välttämistä. Vältettäviin viljoihin kuuluvat myös kaura, eivätkä he suosittele vehnätärkkelystä. Heidän mielestään tulisi noudattaa luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa nyt Kaarlo Jaakkolan kirjapaketti nyt kaikkien aikojen PARHAALLA -35% ALENNUKSELLA!
Käyttämällä koodia “kaarlo” saat tarjouksen käyttöösi.
Nopea ohje tarjouksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti kaarlo, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja tarjous näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola