Pakuri Japanissa

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

pakuri_tee_japanissa

Kampō on perinteinen japanilainen yrttilääkintäjärjestelmä, jossa lääkinnällisen sienten rooli on poikkeuksellisen merkittävä. Lääkinnällisten sienten käyttö on kansallisella tasolla yleisesti erittäin laajaa Japanissa ja esimerkiksi tänä päivänä yli puoli miljoonaa ihmistä käyttää säännöllisesti Agaricus blazei -nimistä lääkinnällistä sientä. Agaricus-suvun lajikkeet kuuluvat helttasienten lahkoon, kuten esimerkiksi Suomessa tunnettu matsutake eli tuoksuvalmuska (Tricholoma matsutake). Tällä hetkellä etenkin silkkivyökääpää (Trametes versicolor) käytetään Japanissa terveyden ylläpitämiseen ja hoitamiseen. Sienestä valmistetuilla uutteilla on todettu merkittäviä vaikutuksia etenkin immuunijärjestelmän tasapainottamisesta useiden eri syöpätyyppien tukihoitona.

Pohjois-Japanin Ainu-heimon tiedetään käyttäneen pakurista keitettyjä kuumavesiuutteita (dekokta) vatsakipujen ja tulehdusten hoitoon. Jauhettua pakuria käytettiin myös piipulla poltettuna osana uskonnollisia seremonioita. Piippua kierrätettiin osallistujilta toisille, kunnes kaikki jauhe oli poltettu. Tavan lääkinnällisiä vaikutuksia ei tunnettu ja rituaalia kutsuttiin ”savun syömiseksi”.

Finpro Tokion vuonna 2010 tekemien suomalaisten markkina-analyysien perusteella Japanin markkinoilla myydään vuositasolla noin 12 tonnia pakuria ja kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta lääkinnäl- listen sienten kokonaismarkkinakentän kasvun myötä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja