Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Äkillinen ripuli on yleensä viruksen aiheuttama tartuntatauti. Se leviää usein epidemioina ja tarttuu helposti. Myös antibioottikuuri voi aiheuttaa ripulia. Antibiootti tappaa usein elimistölle haitallisten bakteerien lisäksi myös suolistolle hyödyllisiä bakteereja aiheuttaen epätasapainon suoliston pieneliöstössä.
Ripulin tyypillisin oire on löysät ulosteet useita kertoja vuorokauden aikana. Usein siihen liittyy lämmönnousua, oksentelua ja tilapäisiä lieviä vatsakipuja. Hoito on lähinnä yleistilan hoitoa.
Ripuli paranee useimmiten itsestään parissa kolmessa päivässä. Vaarana on elimistön kuivuminen menetetyn nesteen ja suolojen takia varsinkin silloin, jos ripuliin liittyy korkea kuume ja oksentelua.
Ripulin hoidossa on tärkeintä runsaan nesteen juominen. Iästä ja koosta riippuen pitäisi juoda nestettä vähintään 11⁄2–2 litraa vuorokaudessa pieniä määriä kerrallaan. Juomaksi suositellaan vettä, laimeaa mehua tai laimeaa teetä. Makeita virvoitusjuomia ei suositella, koska liiallinen sokerimäärä lisää kuivumisen vaaraan. Yleensä ripulin aikana voi syödä melko normaalisti, mikäli ruoka maistuu. Rasvaisia paistettuja ja voimakkaasti maustettuja ruokia on syytä välttää.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola