Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Ulostuslääkkeitä voi käyttää ensiapuna, mutta kannattaa kokeilla myös luonnonmukaisia ummetuksen hoitokeinoja, kuten kuituja ja liikuntaa. Ummetuksen kestettyä viikon, pari on syytä hakeutua lääkärin järjestämiin lisätutkimuksin. Niitä ovat paksusuolen tähystys tai paksusuolen röntgenvarjoainekuvaus. Ulosteesta tutkitaan veri sekä tehdään laboratoriotestejä tulehduksen, suolistovuotojen ja kilpirauhasen vajaatoiminnan poissulkemiseksi. Joskus lisätietoa saadaan määrittämällä paksusuolen läpikulkuaika. Hälyttävät muut oireet, kuten hankalat vatsakivut, laihtuminen tai veriset ulosteet edellyttävät aina jatkotutkimuksia.
Jos ummetuksen syyksi ei löydy orgaanista sairautta, ruokavalion virheet tulee korjata lisäämällä ravinnon kuitujen määrää ja juomalla enemmän vettä ja/tai mehuja. Lisäksi tulee lisätä liikuntaa ja harjoitella säännöllistä ulostusrutiinia. Ummetusta aiheuttavat lääkkeet pyritään karsimaan pois käytöstä.
Toisinaan tarvitaan suolta stimuloivaa lääkitystä lyhytaikaisesti. Kontaktilaksatiivit ovat ulostusaineita, joiden vaikutus kohdistuu paikallisesti suolen seinämään. Sellaisia ovat monet rohdosvalmisteet, kuten aaloe, orapaatsama, paatsama, raparperi sekä senna. Ohutsuolta tehokkaasti stimuloivan risiiniöljyn vaikutus ilmenee 2–4 tuntia nauttimisesta. Suolen sisältöä lisääviä ummetuslääkkeitä ovat bulk-laksatiivit, laktuloosi ja magnesiamaito. Tehokkaita ummetuslääkkeitä ovat natriumpikosulfaatti ja sisapridi, joka lisää suolen peristalstiikkaa, mataavaa liikettä. Pienoisperäruiske saattaa laukaista hankalan ummetuksen.
Ummetuksesta kärsivän kannattaa välttää perunaa, valkoisista vehnäjauhoista tehtyjä ruokia ja leivonnaisia, suklaata, makeisia sekä juustoja.
Vaikean pitkäaikaisen ummetuksen aiheuttajana voi olla mekaanisia syitä, jotka ovat kirurgisesti hoidettavissa. Sellaisia ovat mm. pitkä paksusuoli ja divertikuloosin runtelema ja ahtauttama suoli. Kirurgi poistaa sairastuneen osan paksusuolta. Leikkaus on turvallinen ja nopea. Vain 1–2 tuntia kestävän toimenpiteen avulla voidaan ratkaista monivuotinen vaikea suolen tyhjenemisongelma. Valitettavan usein vain leikkauspäätös jää tekemättä, ja potilaat kärsivät turhaan vuodesta toiseen.
Korjaa ruokavaliovirheet
- juo enemmän vettä ja / tai mehuja
- lisää liikuntaa
- harjoittele säännöllistä ulostusrutiinia
- rohdosvalmisteet saattavat auttaa: aaloe, orapaatsama, paatsama, raparperi
- risiiniöljy
- vältä perunaa, valkoisia vehnäjauhoja, suklaata, makeisia, juustoja
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola