Liikaa antioksidantteja?

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Useimmat antioksidantit ovat molekyylejä joille on tyypillistä eräänlainen syklinen reaktiosarja, jossa kyseinen yhdiste vuoroin hapettuu ja pelkistyy. Tästä seuraa paradoksi, jossa antioksidantiksi tunnettu yhdiste saattaakin toimia pro-oksidanttina eli hapetusreaktioita kiihdyttävänä tekijänä. Luontaisista lähteistä saatavien antioksidanttien saantia on kuitenkin huomattavan haastavaa yliannostaa, koska elimistömme sisäiset entyymijärjestelmät säätelevät ja tasapainottavat älykkäästi kokonaisista ruoista saatuja antioksidantteja yhdisteiden ympärillä suoraan esiintyvien koentyymien avulla. Kokonaisia ruokia kuten esimerkiksi marjoja syömällä aikaansaaduista pro-oksidanttisista vaikutuksista ei todennäköisesti juuri tästä syystä ole julkaistu yhtään tieteellistä tutkimusta tai raporttia.

mustikat sisältää paljon antioksidantteja

On täysin eri asia saada lääkkeenomainen annos synteettisiä molekyylejä, joiden ympäriltä on karsittu kaikki biokemiallisia prosesseja tasapainottavat yhdisteet pois, kuin nauttia kokonainen marja, hedelmä, vihannes tai esimerkiksi lääkinnällisestä sienestä haudutettu teekupillinen. Ihmettelen jopa, miksi mediassa näkyy niin vähän kritiikkiä heikkolaatuisten vitamiinivalmisteiden epätasapainottavista vaikutuksista ja tutkimusten yksiulotteisesta tulkitsemisesta. Lukuisissa kliinisissä tutkimuksissa synteettisten antioksidanttilisien teho on jäänyt huomattavasti haluttua vaikutusta heikommaksi tai efektejä ei ole havaittu ollenkaan. Otetaan esimerkiksi tyypillinen antioksidanttina toimiva yhdiste, kuten E-vitamiini.

E-vitamiini on yleisnimitys neljälle tokoferolille (alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokoferoli). Tehokkaimpana ja ihmiselle tärkeimpänä E-vitamiinimuotona pidetään alfa-tokoferolia, jota lisätään runsaasti yleisimmin valmistettuihin synteettisiin E-vitamiinivalmisteisiin. E-vitamiinivalmisteissa käytettävä synteettinen alfa-tokoferoli koostuu useista erilaisista, rakenteellisesti toisistaan hieman poikkeavista alfa-tokoferoli-isomeereista.

On kuitenkin todettu, että suurten alfa-tokoferolimäärien syöminen johtaa elimistön gamma-tokoferolitasojen laskuun. Voisiko syynä olla kokonaisista lähteistä saatavien feroli- ja trienolisuhteiden sekoittuminen? Voisiko syynä olla toistaiseksi puutteellinen ymmärryksemme luonnollisten ravinteiden yhteisvaikutuksellisista (synergia) ominaisuuksista? Tutkimuksissa on ainakin todettu, että luonnollisen (d)-alfa-tokoferolin biologinen teho on noin 50 prosenttia parempi kuin valmisteissa käytettävän isomeerisekoituksen teho. Uusimmissa tutkimuksissa on saatu myös vahvoja viitteitä siitä, että alfa-tokoferoli ei olisikaan kaikkein tärkein ja voimakkain E-vitamiinin muoto. Johtavien E-vitamiinitutkijoiden mukaan alfa-tokotrienoli on jopa 40-60 kertaa voimakkaampi kuin aiemmin voimakkaimpana pidetty alfa-tokoferoli ja delta-tokotrienoli jopa 200 kertaa voimakkaampi kuin alfa-tokoferoli. Tutkijat ovat lisäksi löytäneet 20 tokotrienolia, joita ei ole vielä edes nimetty.

En henkilökohtaisesti käyttäisi vastaavia synteettisiä vitamiineja nykyisten tutkimusten valossa pitkässä juoksussa. Näillä valmisteilla on ehdottomasti paikkansa terapeuttisessa käytössä ja niiden teho on osoitettu useissa tutkimuksissa lukuisiin käyttötarkoituksiin. Kehon tasapainotilojen pitkäaikaiseen tukemiseen yksittäiset antioksidanttilisät ovat mielestäni kuitenkin alkeellisia ja karsittuja versioita satoja herkkiä kasviravinteita sisältäviin kokonaisiin ruokiin ja rohdoskasveihin verrattuna.

Ihmiskeho ei toimi yhtä lineaarisesti ja yksiulotteisesti kuin haluaisimme asian usein nähdä. Ihmiskeho toimii ennenkaikkea monimutkaisten suhteiden ja loputtoman monien muuttujien välisten tasapainojen kautta. On hyvä muistaa ettemme todellakaan tunne edes arkisten elintarvikkeidemme koko ravinteellista sisältöä, herkkien kasviravinteiden merkitystä ja roolia elimistömme toiminnan kannalta, vaikka valtavan osan tästä palapelistä olemmekin tieteen ja analysointimenetelmien kehityksen avulla ratkoneet.

Pyri aina ensisijaisesti saamaan terveyttäsi tukevat yhdisteet kokonaisista ruoista ja rohdoskasveista sekä tekemään näiden nauttimisesta mahdollisimman hauskaa, nautinnollista ja käytännöllistä. Välineitä näiden tavoitteiden saavuttamiseen on tällä hetkellä ympärillämme enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja