Lapset, raskausaika ja imettäminen

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

pakuri_lapsille_raskaana

David Wolfe linjaa kirjassaan Chaga: King of the Mushrooms (2012), pakurin käytön olevan täysin turvallista myös raskaana ja imettäessä. Toivo Rautavaara mainitsee klassisessa teoksessaan Miten Luonto Parantaa (1980): ”Pakurikääpä ei ole myrkyllinen, joten sitä voi huoleti käyttää.”

Pakuria voidaan yleisesti pitää erittäin turvallisena rohdoksena käytettäväksi kaiken ikäisille aina pienestä lapsesta yli 100-vuotiaisiin saakka. Lapsille suositeltu käyttömäärä on normaalisti puolet aikuisille suunnatusta käyttömäärästä. Pakurin käyttö on todennäköisesti turvallista myös raskaana oleville tai imettäville naisille.

Sekä Kiinassa että monissa osin Venäjää, lääkinnällisten sienten käyttöä pienillä lapsilla on kuitenkin vältetty. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että lapsen immuniteetin on uskottu kehittyvät riittävän hyvin elimistön sisäeritteisten yhdisteiden kautta ja lääkinnällisiä sieniä on käytetty ainoastaan heikosta immuniteetistä kärsivien lasten hoidossa.

Farmakodynamiikan perusajatus siitä, että substanssilla ei voi olla lääkkeellisiä vaikutuksia ilman toksisia vaikutuksia pitää varmasti paikkansa myös pakurin kohdalla. Täysin turvallinen substanssi tarkoittaisi yhdistettä, joka ei kykene tarjoamaan lääkinnällisiä vaikutuksia. Pakuri vaatii kuitenkin nykyisten tutkimusten ja vuosi2satojen käyttöhistorian valossa kohtuuttoman suuria käyttömääriä ennen toksisten vaikutusten ilmaantumista. Pitkä käyttöhistoria ilman raportoituja haittavaikutuksia tukee merkittävästi pakurin poikkeuksellisen turvallista luonnetta yleiskuntoa vahvistavana rohdoskasvina.

Pakurista lääkekäyttöön valmistetun Befungin-liuoksen käyttöä ei valmistajan mukaan suositella raskaana oleville, imettäville, alle 2-vuotiaille lapsille, verenkiertohäiriöitä sairastaville, munuais- tai maksasairauksista kärsiville. Etenkin Venäjällä ja Puolassa pitkään käytetyn liuoksen mahdollisina sivuvaikutuksina luetellaan muun muassa kuumeilu, pahoinvointi, hengitysvaikeudet, hiustenlähtö, anemia verenkiertohäiriöt, sydämen lyöntitiheyden kiihtyminen, matala verenpaine ja nestehukka.

Eräässä vuonna 2012 raportoidussa potilaskertomuksessa 72-vuotias maksasyövästä kärsinyt japanilaisnainen oli nauttinut 4–5 lusikallista raakaa pakurijauhetta puolen vuoden ajan. Pakurin sisältämillä oksalaateilla ja raakapakurin käytöllä nähtiin yhteys potilaalle kehittyneiden munuaiskivien syntymiseen.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja