Pakuri ja syöpä

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Pakurikäävän nimi norjaksi on kreftkjuke’, jonka suora käännös tarkoittaa ”syöpäkääpää”. Pakuria on hyödynnetty Venäjällä eri syöpätyyppien hoidossa aina 1600-luvulta lähtien ja sienitutkija Lindequest toteaa julkaisussaan The Pharmacological Potential of Mushrooms (2005), juuri koivun kääpien näytelleen tärkeää roolia syövän perinteisessä ehkäisyssä ja hoidossa Itä-Euroopan maissa. Kanadan Pohjoisosien Ojibwe-heimo on käyttänyt pakuria kasvainten poistamiseen ja syövän hoitamiseen. Myös suomalaisessa kansanlääkinnässä pakurin käytöllä syöpää vastaan on pitkät perinteet.

Muutamat kliiniset tutkimukset Puolassa, Neuvostoliitossa ja Yhdysvalloissa osoittivat vuosikymmeniä sitten, että pakurista keitetty dekokta (kuumavesiuute) pehmensi kovia kasvaimia sekä teki niistä pienempiä ja vähemmän kipeitä. Vuonna 1957 Puolassa kymmenellä syöpäpotilaalla toteutetussa tutkimuksessa pakuriuutteita käyttäneiden potilaiden kasvainten koko pieneni, kivut lievenivät ja verenvuotojen toistuvuus väheni. Toipumisjaksolla myös unen laatu, ruokahalu ja palautuminen paranivat. Suurin osa potilaista oli naisia, jotka kärsivät rinta- tai sukupuolielinten alueen syövästä.

Puolassa 48:lla vaikeasta syövästä kärsivällä potilaalla pakurista valmistettu Befungin-uute pienensi merkittävästi kasvainten kokoa kymmenellä potilaalla. Befungin sisältää pakuriuutteen lisäksi usein kobalttikloridia ja sitä myydään edelleen melko laajasti Baltian maissa, Venäjällä ja Unkarissa.

Yhdysvaltain kansainvälinen syöpäyhdistys sai vuonna 1960 raportin, jonka mukaan pakuria on käytetty menestyksekkäästi syövän hoitamiseen Australiassa. Yksittäisiä mainintoja pakurin käytöstä syövän hoitamiseen löytyy Venäjän lisäksi pääasiassa Baltian maista ja Kiinasta.

Kuten monilla muillakin rohdoskasveilla, koeputki- ja eläinkokeissa pakurilla on todettu läjäpäin lupaavia vaikutuksia lukuisten syöpätyyppien kasvun hillitsemisessä ja syöpäsolujen tuhoamisessa. Laajoja kliinisiä tutkimuksia syövän hoidosta pakurilla ei kuitenkaan ole toteutettu.

Koputki- ja eläinkokeissa pakurista valmistetuilla uutteilla on saatu lupaavia tuloksia etenkin eri sarkoomasolujen kasvun hillitsemisessä ja tuhoutumisessa. Lisäksi yksittäisten pakurista eristettyjen steroleiden, etenkin eri betuliinijohdannaisten tutkimus on painottunut juuri eri sarkooma-solulinjojen tutkimiseen – erittäin lupaavin tuloksin. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa pakuriuutteiden käyttö nelinkertaisti melanoomasta kärsivien hiirten eliniän. Pakurilla on todettu aktiivisuutta keuhkojen karsinooman ja kohdunkaulan syöpäsoluja vastaan. Alkoholiuutteet omaavat voimakkaita sytotoksisia ominaisuuksia useita syöpäsolulinjoja vastaan (mm. A549, PA-1, U937, ja HL60, DLD-1) ilman haitallisia vaikutuksia terveiden solujen toimintaan.

Pakurista sisältämän inotodiolin todettiin erässä tutkimuksessa olevan pakurin aktiivisin ainesosa Walker 256 -karsinoomaa ja MCF-7 adenokarsinoomaa vastaan, tuhoamalla 100% syöpäsoluista koeputkikokeissa.

Pakurista valmistetuilla vesiuutteilla on todettu apoptoosia tukevia vaikutuksia B16-F10 melanoomasoluilla sekä koeputki- että eläinkokeissa. Alkoholiuutteilla taas todettiin positiivisia vaikutuksia suolistosyöpäsolulinjoja vastaan. Vesiuutteet stimuloivat sarkooma 180-solujen apoptoosia (ohjattua solukuolemaa) suojelemalla samaan aikaan pernan lymfosyyttejä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja