Puhdasta koivuntuhkaa, josta hiilet on seulottu pois, sekoitetaan 1 mitta, esimerkiksi kahvikupillinen viiteen samanlaiseen mittaan puhdasta kylmää vettä. Sekoitetaan kattilassa. Kiehumisaika 10 min. Annetaan jäähtyä ja siivilöidään harvan kankaan, esim. kaksinkertaisen sideharson läpi. Säilytetään lasipullossa viileässä.
Käytettävien koivujen kasvupaikan tulisi olla mineraalipitoinen maa, jossa on paljon varsinkin mangaania. Korkean maan metsä on parasta ja rauduskoivu suositeltavin koivulajike. Koivu on hakattava talvella tai keväällä, jolloin rungossa on jäljellä kaikki arvokkaat ainesosat, jotka syksyn tullen vetäytyvät oksistoa pitkin runkoon palatakseen alkukesällä takaisin silmujen muodostamiseen. Yhdestä kuutiometristä koivua saadaan 1,2 kg tuhkaa. Uuni tulee sytyttää tuohella, ei paperilla. Laatu näkyy aina lopputuotteessa (nokea pinnalla). Liuoksen tulee olla kirkasta. Siitä tunnistaa hyvän aineen. Koivua täytyy olla kuivatettu 1–2 vuotta (kesän yli pinossaan, kaksi kesää ei olisi pahitteeksi).
Perinteisen reseptin mukaan koivuhalkojen tulee olla kuivia, koska kosteista haloista ei tule kunnon tuhkaa. Prosessin aikana hiilet sihdataan ensin pois. Sen jälkeen tuhka siivilöidään vieläkin hienomman sihdin läpi. Lopputulos on pulverimaista tuhkajauhetta.
Toivo Rautavaaran kirjassa Miten luonto parantaa (1980) mainitaan seuraava ohje koivuntuhkalipeän valmistamiseen: 1 osa koivuntuhkaa, 5 osaa vettä kiehautetaan, annetaan seistä kunnes sakka painuu astian pohjalle. Kirkas neste pullotetaan ja käytetään vajaa 1/2 dl 3–4 kertaa päivässä kaljan, piimän tai limonadin kera. Muualla pohjoisessa syövän hoitamiseen on käytetty misteliä sekä ruttojuurta ja venäjänjuurta yhtä aikaa koivuntuhkan kanssa.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja