Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Probioottisten maitohappobakteerien hyödylliset vaikutukset saattavat perustua elävien bakteerien aikaansaamiin toimintoihin. Ne voivat poistaa haitallisia mikrobeja suoliston limakalvoilta ja suojella limakalvoja haitallisilta mikrobeilta. Tämän kolonisaatiokyvyn kannalta tärkeää on probiootin kyky kiinnittyä suoliston limakalvolle. Se voi heikentää monien suoliston haitallisten bakteerien taudinaiheuttamiskykyä. Tietyt probiootit kulkeutuvat ihmisen ruoansulatuskanavan läpi elävinä. Ne kiinnittyvät ruoansulatuskanavaan väliaikaisesti, kun bakteeria otetaan suun kautta useita päiviä ja annokset ovat riittävän suuria eli vähintään 100 miljoonaa bakteeria päivässä. Valmisteen nauttimisen loputtua monen probioottibakteerin esiintyminen ulosteessa loppuu noin viikon kuluessa.
Säännöllisesti nautittuna probiootit, maitohappobakteerit tuottavat mm. orgaanisia happoja, vetyperoksidia, antibiootin kaltaisia yhdisteitä ja antimikrobisia proteiineja, jotka saattavat säädellä suolistobakteerien laatua ja määrää.
Ruoalla voi varsin tehokkaasti tasapainottaa suoliston bakteerien aineenvaihduntaa. On tärkeää, että ruoka on kuiturikasta sisältäen vihanneksia, juureksia, hedelmiä, marjoja ja kokojyvätuotteita, jotka takaavat probioottibakteereille hyvät kasvuolosuhteet.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola