Pakurikäävän viljely

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Pakurikääpää voidaan myös viljellä. Pääasiallisena kasvualustana käytetään tyypillisesti ruskeaa luomuriisiä, joskin pakurikäävän on todettu kasvavan parhaiten peruna-dekstroosin ja agar agarin sekoituksessa.

Koreassa pakurin viljelyssä on havaittu, että infektoiduista koivuista voidaan saada pieniä pakureita (halkaisijaltaan 3–5 cm) noin 30 kuukauden kuluessa. Pakurikäävän sienirihmastoa on mahdollista kerätä infektoituneen puun sisäosista ja rokottaa aiemmin terveisiin puihin infektion aikaansaamiseksi. Viljellyn pakurikäävän sienirihmasto on valkoista ja sen väri voimistuu ajan myötä.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) aloitti keväällä 2013 tutkimusprojektin pakurikäävän viljelymahdollisuuksien kartoittamisesta Suomessa. Pohjois-Suomen käppyräkoivujen infektoiminen pakurikäävällä on mahdollista tuottaa elinkeinollisesta näkökulmasta merkittäviä hyötyjä etenkin Lapissa. Hankkeesta tullaan varmasti uutisoimaan mediassa tulevien vuosien aikana, kun virallisia tuloksia ja raportteja julkaistaan.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja