A-VITAMIINI SUOJAA LIMAKALVOJA

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

A-vitamiini on tärkeä ruoansulatuskanavan limakalvoille. Se tehostaa limakalvojen uusiutumista ja ylläpitää luonnollista vastustuskykyä.

Varsinainen A-vitamiini muodostuu suuresta määrästä erilaisia luonnossa esiintyviä yhdisteitä, joita kutsutaan yhteisnimellä retinoidit ja karotenoidit (kasvisperäiset keltaiset ja punaiset pigmentit). Nykyisin lääketieteessä tunnetaan hyvin A-vitamiinien tärkeät tehtävät näköaistissa, solujen erilaistumisessa, sikiökehityksessä, immuunivasteessa, lisääntymisessä ja kasvussa. A-vitamiinipuutos vaikuttaa myös makuaistimukseen, kuuloon, ruokahaluun sekä kasvuun.

A-vitamiini toimii myös antioksidanttina. Se voi estää vaurioituneiden solujen muuttumista pahanlaatuisiksi, estää pahanlaatuisen solun jakautumista tai muuttaa kasvainsolut jälleen normaaliin muotoon. A-vitamiini tehostaa limakalvojen uusiutumista ja ylläpitää luonnollista vastustuskykyä.

Limakalvoja korjaava vaikutus saavutetaan noin 15 000–25 000 kansainvälisen yksikön (KY) päiväannoksilla. Terve maksa sietää jopa 300 000 KY:n päiväannoksia kuukausienkin ajan. Jos potilaalla on selviä maksavaurioita, ovat 25 000–50 000 KY:n annokset yleensä vielä turvallisia. Maksasolut tarvitsevat A-vitamiinia uusiessaan runsaasti happea käyttävän myrkynpoistoprosessin vaurioittamia maksasolujen rakenteita.

A-vitamiinin tärkein esiaste on beetakaroteeni. Yleinen virheellinen käsitys on, että antamalla beetakaroteenia voidaan saada aikaan kaikki A-vitamiinin lääkevaikutukset.

Vaikka annettaisiin runsaasti beetakaroteenia, elimistö muodostaa siitä A-vitamiinia korkeintaan 3 000 KY päivässä. Jotta saataisiin A-vitamiinin kunnolliset lääkevaikutukset hyödynnettyä, on erikseen annettava A-vitamiinia. Toisaalta beetakaroteenilla on paljon muitakin kuin fysiologisia A-vitamiinivaikutuksia. Beetakaroteenilla on suora antioksidanttivaikutus: se tehostaa vastustuskykyä. Beetakaroteeni estää syöpää, mm. ruoansulatuskanavan yläosan syöpää. Beetakaroteenia tarvitaan myös myrkynpoistojärjestelmässä. Se tekee rasvaliukoisia myrkkyjä vaarattomaksi ja lisää elimistön myrkynsietokykyä vahvistaen limakalvoja ja ihoa. Hapettumisherkkyyden vuoksi beetakaroteenia ei tule antaa ainoana antioksidanttina, vaan yhdessä muiden antioksidanttien kuten C- ja E-vitamiinien ja seleenin kanssa.

Kiinnostaisiko sinua tietää lisää A-vitamiinista ja sen merkityksestä terveyteen?

Tutustu nyt lääkäri Olli Sovijärven tekemään Ravitsemustila kuntoon -verkkovalmennukseen, joka on Suomen ensimmäinen lääkärin kokoama valmennus, jossa opit ravintoaineiden merkityksen terveydellesi helposti kotona. 

Lue lisää tästä >> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola