Heraproteiini on erinomainen valkuaislähde
Heraproteiini on nykypäivän tehokas ravintoaine kaikille, jotka haluavat täysiarvoista, terveysvaikutteista valkuaisainetta jokapäiväiseen ruokavalioonsa. Heraproteiini onkin paljon enemmän kuin urheilijoiden palautusravinne. Sen sisältämät ravinteet, proteiini, hivenaineet, vitamiinit ja muut bioaktiiviset yhdisteet vahvistavat ja tervehdyttävät koko kehoa. Actiwhey – Aktivoitu heraproteiinijauhe on lisäaineeton suomalainen tuote, jossa on mieto miellyttävä maku.
Hera on maidon osa, joka erottuu nesteenä juuston ja jogurtin valmistuksessa. Heraproteiinijauhe valmistetaan herasta, joka suodatetaan, tiivistetään ja kuivataan. Näin syntynyt makea hera ultrasuodatetaan, konsentroidaan ja lopuksi kuivataan. Heraproteiini on proteiinin eli valkuaisaineen parhaimpia lähteitä, koska se sisältää paljon elimistölle hyödyllisiä rikkipitoisia aminohappoja, kuten tryptofaania sekä valiinia, leusiinia ja isoleusiinia sekä muita mikroravinteita.
Urheilijat ovat käyttäneet heraproteiinia palautusravinteena. Heraproteiinitiiviste sisältää yleensä 70−80 % proteiinia, 10 % laktoosia, alle 5 % rasvaa, hivenaineita, vitamiineja ja muita bioaktiivisia yhdisteitä. Biomedin Actiwhey on vähälaktoosinen ja sisältää vain n. 0,4 % laktoosia.
Myynnissä on erilaisia heraproteiinivalmisteita, joiden laatuun vaikuttaa eniten niiden valmistustapa. Jos proteiineja käsitellään liikaa, niiden rakenne muuttuu ja sen myötä laatu ja bioaktiivisuus heikkenevät. Siksi onkin tärkeää käyttää valmistusprosessissa aktivoitua heraproteiinia, jonka hyödylliset ominaisuudet moninkertaistuvat tavalliseen heraproteiiniin verrattuna.
Tavallisellakin heraproteiinilla, jota ei ole aktivoitu, on kohtalaisesti terveyttä edistäviä vaikutuksia.
Heraproteiinit:
- imeytyvät tehokkaasti
- sisältävät elimistölle välttämättömiä aminohappoja
- sisältävät runsaasti sellaisia aminohappoja, jotka edistävät lihasten kasvua ja kehitystä
- sulavat nopeasti ja auttavat ruoansulatusta
- pystyvät säätelemään solujen kasvua ja fysiologisia tapahtumia.
- Heraproteiinista muodostuu hajoamisessa peptidejä, jotka kykenevät imeytyessään reagoimaan solujen kanssa.
Aktivoitu suomalainen heraproteiinivalmiste ehkäisee hapetusstressiä
Aktivoidussa heraproteiinissa, eli Actiwheyssa on paljon enemmän tehokkaita antioksidatiivisesti vaikuttavia aineita kuin aktivoimattomassa. Se on erinomainen välttämättömien aminohappojen lähde, 100 grammaa sisältää noin 22 g. gaminohappoja.
Aktivoitu heraproteiini lisää myös jonkin verran hivenaineiden ja vitamiinien saantia, kuten kalsiumin (6,4 % päivän tarpeesta), B-vitamiinien (riboflaviinia 10 % päivän tarpeesta) ja magnesiumin (3,4 % päivän tarpeesta).
Amerikkalaiset elintarvikkeiden lääkkeitä valvovat viranomaiset (FDA) ovat todenneet Actiwheyn myönteiset vaikutukset ja hyväksyneet tuotteen tässä muodossa markkinoille.
Mitä hyötyä on heraproteiinin aktivoinnista?
Kun heraproteiini aktivoidaan, sen luonnollinen, elimistön hapettumista ehkäisevä toiminta moninkertaistuu. Kehossa jatkuvasti tapahtuva hapetusstressi aiheuttaa suurimman osan nykyisistä rappeutumissairauksista. Aktivoidun heraproteiinin sisältämät tiolit ovat rikkiyhdisteitä, jotka suojaavat elimistöä hapetusstressiltä. Ravintovalmisteista tioleita on eniten juuri aktivoidussa heraproteiinivalmisteessa, joka tehdään patentoidulla suomalaisella menetelmällä. Tiolit järjestävät antoksidanttien puolustusverkostoa yhteistoimintaan. Tioleita on runsaasti elimistön sellaisissa rakenteissa, jotka kuluttavat happea runsaasti. Tiolit suojaavat elimistöä tehokkaasti hapen myrkyllisiä vaikutuksia vastaan. Tiolit toimivat elimistössä myös pelkistävinä aineina ja pitävät hyödyllisesti yllä hapetus-pelkistystilan tasapainoa.
Osa heraproteiinin sisältämistä rikkiyhdisteistä avautuu avoimiksi SH-rymiksi, jotka edistävät terveyttä monin tavoin.
Aktivoidun heraproteiinin sisältämät SH-ryhmät:
- tekevät vaarattomaksi mikrobisia ja kasviperäisiä myrkkyjä kehosta
- sitovat elimistön vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat hapetusstressiä ja matala-asteista kroonista tulehdusta
- neutraloivat syöpää aiheuttavia aineita (asetaldehydi ja akrylamidi)
- estävät ruoka-aineiden tummumisen, jossa tuhoutuu keholle välttämätöntä aminohappoa, lysiiniä; tummuminen (ruskettuminen) tuottaa aineita, jotka vähitellen rappeuttavat kehoa
- edistävät ruoansulatusta
- kiihdyttävät kehon omaa glutationin tuotantoa; glutationi on tärkeä antioksidantti
- sitovat ja poistavat kehosta raskasmetalleja sekä elohopeaa, kadmiumia, lyijyä, arseenia, kobolttia ja seleeniä
- liittävät toisiinsa vierasaineita, joista syntyneet liukoiset ja inaktiiviset johdannaiset munuaiset poistavat helpommin kuin alkuperäiset yhdisteet
Heraperäinen laktoferriini ja laktoperoksidaasi tehostavat raudan imeytymistä eivätkä aiheuta ummetusta imeväisikäisille. Bakteerikasvua estävä laktoferriini mahdollisesti sisältää laktoferrisiiniä, joka saattaa kontrolloida ruoansulatuskanavan happamuusolosuhteita. Se saattaa estää sairaalloisten suolistobakteerien kasvua. Eräissä aasialaisissa maissa imeväisikäisille lapsille tarkoitetun heraproteiinivalmisteen sisältämää laktoferriiniä pidetään merkittävänä aineena, joka muuttaa elimistön luonnollisen puolustusmekanismin toimintaa sekä kehittää vastustuskykyä.
Onko lisäproteiinivalmisteiden käytössä vaaroja?
Lisäproteiinit ovat pääsääntöisesti vaarattomia, jos noudatetaan annettuja suosituksia. Lihaskuntoa harrastavien proteiinin tarve voi nousta tasolle 1,6–2 g/kg/vuorokausi. Jos lihasrasitus on säännöllisesti selvästi pienempää, tämän tason proteiinin saanti on ilmeisesti liikaa.
Ihmisen fysiologinen proteiinin tarve on selvästi alle gramma ihmisen painokiloa kohti, eli esimerkiksi 70-kiloinen ihminen pärjää noin 70 grammalla tai alle proteiinia vuorokaudessa. Jos proteiinien saanti ylittää selvästi suosituksen (yli 25 % energiasta tai 1,5 g/kg), ruokavalio luokitellaan runsasproteiiniseksi. Sellainen ruokavalio rasittaa maksaa ja munuaisia.
Kaikki normaalin proteiinisynteesin yli jäävät aminohapot maksan täytyy hapettaa tai muuttaa glukoosiksi ja rasvaksi. Jatkuva ylenmääräinen proteiinien nauttiminen voi johtaa säätelymekanismien pettämiseen. Runsasproteiiniset ruokavaliot eivät useinkaan ole tarpeen. Pitkään käytettyinä niistä ei ole hyötyä, ja ne saattavat olla haitallisia.
Kun terveellä aikuisella jatkuva runsas, erityisesti eläinproteiinien saanti ylittää tarpeen rajan, albumiinia alkaa erittyä lisää virtsaan. Veriplasman proteiineista suurin osa on albumiinia ja virtsaan erittynyt proteiini on lähes yksinomaan albumiinia. Joissakin tilanteissa, etenkin diabeteksen tai verenpainetaudin yhteydessä, jo paljon pienemmät määrät osoittavat, että munuainen ei voi hyvin. Munuaisten veren virtauksen lisääntyminen auttaa munuaisia selviytymään lisääntyneestä urean ja typen erityksestä. On mahdollista, että tilanteen jatkuessa munuaisten toiminta saattaa heiketä.
Runsasproteiininen ruokavalio lisää myös typen eritystä suoleen, jolloin typpeä käsittelevien bakteerien määrä lisääntyy. Bakteerit puolestaan saattavat osallistua ohutsuolen seinämän soluille haitallisten aineenvaihduntatuotteiden muodostamiseen, mikä on mahdollinen selitys paksunsuolensyövän ja punaisen lihan käytön välillä. Imeydyttyään proteiinit kulkevat vapaina porttilaskimosta maksaan ja muihin kudoksiin.
Glutationi turvaa terveyttä
Heraproteiinin aktivointi kiihdyttää kehon oman glutationin tuotantoa. Glutationi on solunsisäisen antioksidanttijärjestelmän tärkeä lisäravinne. Sitä tulisi aina olla elimistössä riittävästi, koska hapetusstressireaktiot vaarantavat solujen rakenteita. Sairastumisen taustalla on lukuisia syitä siihen, miksi elimistöä hapettavat reaktiot käynnistyvät. Jos elimistössä on hyvä glutationivarasto, terveys on turvatumpi.
Aktivoidut heraprotetiinit voivat toimia glutationin varastona. Ne ylläpitävät varastoa mm. seuraavilla mekanismeilla:
- Heraproteiinilisät säästävät ja tehostavat glutationivarastoja estäen sen kulutusta antioksidanttiominaisuuksiensa kautta.
- Heraproteiinit sisältävät myös laktalalbumiinia. Se sisältää myös runsaasti kysteiiniä, jota pidetään keskeisenä SH-ryhmän luovuttajana.
Glutationi on pienimolekyylinen valkuaisaine, jonka merkitystä antioksidanttina kuvastaa se, että sitä on noin 1% koko ihmiselimistön proteiinimääristä. Glutationi kuuluu tioleihin. Ilman glutationia elimistö ei kykene hallitsemaan soluvaltiossa tapahtuvia hapetusreaktioita. Glutationi pystyy neutraloimaan hapetusreaktiossa syntyviä haitallisia aineita, happamia myrkkyjä.
Soluaineenvaihdunta pystyy synnyttämään glutationia, jos elimistössä on sen tuottamisessa tärkeitä ravintoaineita. Glutationivarastot saattavat vähentyä erilaisissa stressitiloissa, sekä hapetusstressissä että sosiaalisen elämän aiheuttamissa. Kun glutationivarastot ovat ehtyneet, elimistön rasituksen kestokyky heikkenee ja syntyy oireita, kuten väsymystä ja erilaisia neuropsyykkisiä oireita.
Elimistön kyky tuottaa riittävästi valkoisia verisoluja riippuu solujen glutationitaseista. Glutationi on elimistön keskeinen myrkynpoistaja ja keskeisessä roolissa raskasmetallien myrkyttömäksi tekemisessä ja vapaiden radikaalien neutraloinnissa.
Vajenevat glutationitaseet
Glutationi ja alfalipoiinihappo ovat sisäisiä antioksidantteja. Ihmisessä glutationitasot vähenevät iän myötä suunnilleen 3−4 % vuosikymmenessä. Loppuelämän pituinen väheneminen alkaa noin 20 vuoden iässä. Matalat tasot yhdistetään lukuisiin terveysongelmiin kuten diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, niveltulehduksiin, harmaakaihiin ja moniin muihin terveysongelmiin.
Elimistön kyky tuottaa glutationia riippuu siitä, onko elimistössä riittävästi kysteiiniä. Tätä rikkipitoista aminohappoa pidetään elimistölle tärkeänä ja välttämättömänä. Glutationin tuotantoa voidaan tehostaa antamalla alfalipoiinihappoa ravintolisänä tai/ja syömällä päivittän aktivoitua heraproteiinivalmistetta.
Klikkaa tästä itsesi Biomedin ACTIWHEY® -sivulle.
Asiaan liittyvä lukuvinkki!
Antioksidanttiklinikoiden perustajan, kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittamassa Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla kirjassa kerrotaan laajasti mm. ruokavalion, ravintolisien sekä ravitsemustilaa määrittävien vitamiini-, hivenaine- ja rasvahappomittausten mahdollisuuksista erilaisten vaivojen ja sairauksien hoidossa.
Kaarlo Jaakkolan kirjat nyt -15% huipputarjouksella täältä!
Kannattaa myös käydä tykkäämässä Terveyskirjat Facebookista ja Mividatan Facebookista, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon kun julkaisemme täällä uusia artikkeleita.