Alkoholin riskikäyttö riittää maksakirroosin syntyyn

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Suomessa alkoholin aiheuttamaan maksakirroosiin menehtyy yli 1 000 ihmistä vuosittain. Alkoholikirroosiin kuolleiden määrä on kaksinkertaistunut runsaassa kymmenessä vuodessa.

maksakirroosi_alkoholiAlkoholimaksakirroosi kehittyy noin kymmenen vuoden runsaan ja säännöllisen alkoholinkäytön jälkeen. Kirroosin kehittyminen ei kuitenkaan vaadi rappioalkoholismia, vaan ”normaali riskikäyttö” riittää, varsinkin yhdistettynä ylipainoon.

Kirroosiin sairastuminen lisääntyy selvästi, jos päivittäinen alkoholinkulutus ylittää miehillä 60 g ja naisilla 40 g (yksi annos on 12 g eli lasillinen viiniä tai pullo keskiolutta). Jo 3−4 pulloa siideriä tai keskiolutta päivittäin käytettynä voi aiheuttaa naiselle maksakirroosin.

Ns. viinimaissa kuolleisuus alkoholimaksakirroosiin oli 1970-luvulla viisinkertainen Suomeen verrattuna. Viimeisten vuosikymmenten aikana se on näissä maissa jatkuvasti vähentynyt, mutta meillä kasvanut ylittäen jo Espanjan, Italian ja Ranskan luvut. Voimakas lisääntyminen Suomessa liittyy alkoholinkulutuksen epätasaiseen jakautumiseen: 10 % väestöstä juo puolet kaikesta kulutetusta alkoholista, jolloin näin suuriin määriin liittyy rankkoja haittavaikutuksia. Syitä ovat myös ylipainon yleistyminen ja alkoholin ja ylipainon toisiaan vahvistava vaikutus kirroosin aiheuttajina.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!

Lue lisää tästä >> 

Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti