Aminohapoilla on monia tärkeitä tehtäviä

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Tauriini on rikkipitoinen aminohappo, jota imeväisen täytyy saada äidinmaidosta tai korvikkeesta hermoston kehitykseen, mutta jota muodostuu myöhemmin maksassa ja aivoissa muista aminohapoista kunhan B6-vitamiinia on läsnä apuaineeksi.

tauriini

Kasviproteiinissa ei ole tauriinia, joten vegaaneilla esiintyy puutosta, jos oma maksa ei tuota tauriinia tarpeeksi. Tämä tilanne syntyy, jos ruokavalio ei ole proteiinien suhteen monipuolinen tai jos liian vähäinen proteiini kuluu energianlähteeksi tai jos imeytyminen on heikkoa.

Yleensä aminohappoja tarvitaan elimistössä proteiinien muodostukseen, mutta tauriini esiintyy vapaana aminohappona aivoissa, silmissä, maksassa, sapessa ja lihaksissa. Myös sydänlihaksessa tauriinia tarvitaan, ja sitä on runsaasti silmän verkkokalvolla. Tauriinin onkin havaittu suojaavan diabeetikoita silmien rappeutumiselta. Tauriini toimii vahvana antioksidanttina ja ehkäisee haitallista hapettumista.

Tauriini kuuluu merkittävimpiin ravinteisiin, joita maksa tarvitsee detoksifikaatioon. Tauriinia tarvitaan toksiinien konjugointiin, sappihappojen muodostamiseen ja kuona-aineiden, mm. ylimääräisen kolesterolin poistamiseen. Urheilijat ovatkin käyttäneet tauriinia tehostaakseen typpiaineenvaihdunnassa syntyvän ammoniakin poistumista.Eläinkokeista on saatu viitteitä, että tauriini ehkäisee  ja vähentää alkoholin aiheuttamia maksavaurioita. Kemikaaliyliherkillä ja allergisilla on tavattu matalia tauriinitasoja, erityisesti niitä esiintyy ihmisillä, jotka ovat yliherkkiä alkoholille, sen aineenvaihduntatuotteelle aldehydille ja kloorille. Tauriinia voi turvallisesti kokeilla lisäravinteena maksan tukemiseen ja näiden herkkyyksien vähentämiseen.

Myös rikkipitoista glysiini-aminohappoa tarvitaan sappisuolojen muodostamiseen ja maksan kakkosfaasin detoksifikaatioon. Eläinkokeissa glysiinipitoisen dieetin on havaittu edistävän maksan toipumista alkoholivaurioista. Glysiiniä tarvitaan myös kollageenin muodostukseen ihossa, lihaksissa ja luustossa.

Rikkipitoista aminohappoa, kysteiiniä, tarvitaan maksan detoksifikaation kakkosfaasissa. Maksa valmistaa kysteiiniä muista aminohapoista, mutta edellytyksenä on riittävä rikin saanti ruoan rikkipitoisista aminohapoista, kaalikasveista ja sipuleista. Kysteiini on tarpeen erityisesti alkoholin ja härskiintyneiden rasvojen aineenvaihdunnassa syntyvien aldehydien käsittelyssä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti