Antibioottien käyttövirheet

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta.

Yksi merkittävimmistä dysbioosille altistavista tekijöistä on antibioottien liikakäyttö ja probioottisuojauksen laiminlyönti. Antibioottikuurien aikana normaali flooran bakteerit vähenevät suoliston limakalvopinnoilla ja hiivat sekä haitalliset bakteerit valtaavat kasvualaa. Kullakin antibiootilla on tyypillisiä vaikutuksia suoliston normaali flooraan. Mikrobien koostumus suolistossa on yksilöllinen, samoin antibioottikuurien haittavaikutukset. Antibioottien liikakäytön lopullisia seurauksia ei kukaan tiedä. Yksityisen potilaan kohdalla emme tiedä, kuinka paljon normaali flooraa on häiritty ja mitä mikrobien tasapainossa on tapahtunut.

Suomalaiset infektiotautien ja mikrobiologian asiantuntijat ovat antibioottien liikakäytöstä huolestuneita. Suomen lääkärilehden pääkirjoituksessa ”Miljoonien antibioottikuurien ongelma on ratkaistava” mikrobiologian professori Huovinen kirjoittaa:

”Nykyinen antibioottien käyttö ei enää täytä tieteellisiä kriteerejä. Suomessa tehdään avohoidon lääkärin vastaanotoilla infektiotautien takia vuosittain arviolta 5 miljoonaa käyntiä. Kaksi kolmesta potilaasta saa mukaansa antibioottireseptin. Suomessa käytetään vuosittain 3–5 miljoonaa antibioottikuuria, niistä avohoidossa lähes 90 prosenttia. On arvioitu, että näistä hoidoista jopa yli puolet voitaisiin jättää antamatta. Näin ollen esimerkiksi viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana olisi Suomessa annettu ainakin 10–15 miljoonaa tarpeetonta antibioottikuuria. Antibioottien tarpeettoman käytön suuri ongelma on se, että bakteerit kehittyvät vastustuskykyisiksi eli resistenteiksi antibiooteille. Resistenssi on noussut koko ihmiskunnan ongelmaksi. Sairastuvuus resistenttien bakteerien aiheuttamiin tauteihin lisääntyy koko ajan, eikä uusien antibioottien kehittely ole, ainakaan vielä, juuri millään tavoin helpottanut ongelmaa. Antibioottikuurien aikana ihmisen normaali flooran bakteerit saavat elintilaa ja rikastuvat. Samalla ihminen muuttuu resistenttien bakteerien levittäjäksi.

Kyse ei siis ole pienestä asiasta; jatkamalla nykylinjalla resistenssiongelma pahenee entisestään. Tämän lisäksi tarpeettomilla hoidoilla aiheutetaan potilaalle välittömiä haittavaikutuksia kuten antibioottiripulia ja allergisia reaktioita sekä tietysti taloudellisia kustannuksia.

Antibiootit ovat kaikesta huolimatta merkittävä osa terveydenhoitoa. Niitä on ehdottomasti käytettävä tarvittaessa, muuten näistä ”ihmelääkkeistä” ei ole mitään hyötyä. Antibioottien käytön vähentämisen on siksi tapahduttava suunnitellusti ja taitavasti potilaan turvallisuudesta tinkimättä. On todennäköistä, että tulevina vuosina saamme antibiooteille uusia käyttöaiheita. Tällaisia ovat eräät krooniset suolistosairaudet, reumaattiset sairaudet ja jopa sepelvaltimotauti. Antibioottien käytölle tulee uusia, tieteellisesti varmennettuja aiheita. Niinpä epävarmoin perustein annetuista hoidoista on entistä suuremmalla syyllä päästävä eroon.”

Edellä oleva teksti on lainattu Suomen Lääkärilehden 25/97 pääkirjoituksesta.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa nyt Kaarlo Jaakkolan kirjapaketti -20% edullisemmin koodilla ”kaarlojaakkola” tästä!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”kaarlojaakkola” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola