Antioksidantti on yhdiste, joka estää toisten yhdisteiden hapettumista. Pakuri sisältää lukuisia voimakkaina antioksidantteina toimivia yhdisteitä ja siitä valmistetuilla uutoksilla on todettu antioksidanttisia vaikutuksia koeputki-, eläin- ja ihmiskokeissa. Pakuri on kiistatta yksi maailman korkeimpia antioksidanttisuuslukuja eri analyyseissä saaneista kokonaisista ruoka-aineista. Ennen tarkempaa sukellusta aiheesta suoritettuihin analyyseihin ja tutkimuksiin, haluan yleisesti todeta, että C- ja E-vitamiini sekä seleeni ja beetakaroteeni ovat muutamia esimerkkejä tyypillisistä antioksidantteina toimivista yhdisteistä. Myös monet tutut yhdisteeet ja vitamiinit toimivat siis antioksidantteina.
Pakurin musta kuorikerros sisältää valtavan määrän antioksidanttien kompleksia, jota kutsutaan myös kromogeeniseksi kompleksiksi tai melanokompleksiksi. Kompleksi koostuu yhdisteistä, jotka sitovat valoa ja yhdessä mineraaleihin kiinnittyneinä ne muodostavat väripigmenttejä. Pakurin kuivapainosta jopa 25–40 % voi olla tätä kompleksia, kun muilla lääkinnällisillä sienillä yhdisteryhmän pitoisuus on usein muutaman prosentin luokkaa. Korealaisessa tutkimuksessa pakurin fenoleilla todettiin olevan kaikkein voimakkaimpia antioksidanttisia vaikutuksia, verrattuna muihin pakurin keskeisiin tehoaineisiin (triterpeeneihin ja polysakkarideihin).
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!
Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.
© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja