Antioksidanttijärjestelmä

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirjasta

(Tämä osa  kirjasta on lainaus Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta luvusta Syöpäsairaudet, kirjasta Terveen elämän salaisuudet osa 4 (WSOY 1989).)

Antioksidanttijärjestelmä

Elimistömme kestää ihmeteltävä paljon hapettavia tekijöitä (oksidantteja) ja monia elimistölle myrkyllisiä aineita (raskaat metallit, bakteerimyrkyt, kemikaalit jne.) Ilmeistä on, että lähes joka hetki elimistöömme vaikuttaa monia voimakkaasti syövälle altistavia tekijöitä, mutta siitä huolimatta emme sairastu syöpään.

Elimistömme kudoksia ja soluja suojaa monimutkainen entsyymijärjestelmä, joka toimintakykyisenä pystyy suojaamaan niitä vahingollisilta sisäisiltä ja ulkoisilta tekijöiltä.

Entsyymijärjestelmän toiminnassa ovat oleellisen tärkeitä monet vitamiinit ja hivenaineet, sillä ne toimivat joko näiden entsyymijärjestelmien rakenneosina ja kiihottajina. Entsyymijärjestelmän lisäksi eräät vitamiinit ja hivenaineet ehkäisevät suoraan elimistöön tulevien hapettavien aineiden vaikutusta. Ne ovat antioksidantteja. Runsaalla kymmenellä vitamiinilla ja hivenaineella tiedetään olevan ihmiselimistössä antioksidatiivisia ominaisuuksia. Kokonaisuudessaan näitä suojamekanismeja voidaan kutsua antioksidanttijärjestelmäksi.

Haluatko lukea koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Tilaa erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Syöpäsairauksien ravitsemushoito tapausselostusten valossa -kirja TÄNÄÄN markkinoiden edullisimpaan hintaan -20 % alennuksella!

Tilaa kirja edullisesti tästä>>