Artikkelit

  • Syitä ja syntymekanismeja

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >> Ärtyvän suolen oireiden syntymekanismina on klassisesti pidetty suoliston poikkeavaa liikehdintää eli motiliteettia. Klassisen käsityksen mukaan suolistoon kulkeutuvat mitä erilaisimmat ravinnon ainesosat saattavat ärsyttää suolta. Sen vuoksi oireena on kipuja ja etenkin aamuisin ulostamispakkoa sekä suolen epätäydellisen tyhjenemisen […]

    Read more

  • Diagnostiikan avainkysymyksiä

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >> Yleensä diagnoosiin päädytään poissulkumenetelmällä. Paksusuolen tähystyksessä otetuissa koepaloissa ei todeta tyypillisiä muutoksia, ei liioin laboratoriotesteissä eikä röntgentutkimuksissa. Oireyhtymän tyypilliset piirteet tulee tarkasti rekisteröidä. Usein voidaan esitiedoilla melko hyvin selvittää ravinnon käytön ja oireilun välisiä yhteyksiä. Kliinisessä tutkimuksessa […]

    Read more

  • Pakuri ja kahvi

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Suomessa juodaan henkilöä kohden enemmän kahvia kuin missään muussa maassa tällä pallolla (yli 10 kg/hlö/vuosi). Tämä tarkoittaa vajaata puolta litraa kahvia per henkilö per päivä. Terveyteemme ja suorituskykyymme pidemmän päälle eniten vaikuttavat tekijät löytyvät ruokavaliomme peruspilareista ja erityisesti määrällisesti eniten nauttimistamme ruoista ja juomista. […]

    Read more

  • Lääkärin rutiinitutkimuksia ärtyvän suolen oireyhtymään liittyen

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >> Laboratoriotutkimukseen kuuluvat verenkuva, senkka, seerumin kalsium ja laktoosi-intoleranssin ja keliakian laboratoriotestit sekä kilpirauhastestit. Jos on kyseessä muiden sairauksien epäily, on syytä tutkimuksia jatkaa mm paksunsuolen tähystyksellä. Tarkat esitiedot usein ratkaisevat päädytäänkö oikeaan diagnoosiin. Ensimmäisellä vastaanotolla lääkärin tulisi […]

    Read more

  • Rasvan laatu – maksan terveys

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Virallisten ravitsemussuositusten mukaan teolliset kasvirasvalevitteet, pullomargariinit, teollisesti käsitellyt kasviöljyt ja kylmäpuristetut öljyt ovat kaikki samanarvoisia pehmeän rasvan lähteitä ja terveyden edistäjiä. Onko näin? Oliiviöljyn terveyttä edistävät vaikutukset tunnetaan oleellisena osana Välimeren ruokavaliota. Laatutietoiset Välimeren maiden asukkaat eivät koskaan laittaisi ruokaansa yli 200 asteen lämpötilassa kuumennettua, valkaistua ja suodatettua […]

    Read more

  • LAADUKASTA RASVAA MAKSALLE

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Suu aistii herkästi pilaantuneen maun, jotta keho saa heti hälytyksen: tätä ei pidä syödä. Härskiintynyt rasvakin aistitaan hyvin pieninä pitoisuuksina, ja siihen on syytä suhtautua varoitusmerkkinä, joka kertoo rasvan pilaantumisesta. Ehkä olet joskus huomannut, että pellavaöljy maistuu tärpätille, rypsiöljy on tunkkaista tai saksanpähkinät kitkeriä. Aistisi kertovat totuuden, sillä […]

    Read more

  • Sokerikuormasta aitoihin nautintoihin

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Jokaisen kannattaa tarkistaa päivittäinen sokerikuormansa, joka voi olla yllättävän painava. Sisältyykö päivään maksaa rasvoittavia määriä sokeria: makeita virvoitusjuomia, energiajuomia, palautusjuomia, makeita kahvijuomia, täysmehuja, mehujuomia, mehukeittoja, maustettuja jogurtteja, jogurttijuomia, makeita rahkoja, aamiaismuroja, sokeroitua mysliä, keksejä, leivonnaisia, välipalapatukoita, makeisia, suklaata, jäätelöä, vanukkaita, makeutettuja hedelmäsoseita? Sokerin lisäksi täytyy huomioida vastaavasti vaikuttavat […]

    Read more

  • Keinotekoisuus ei pelasta

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Turvalliseksi väitetyn sukraloosin on todettu altistavan diabeteksen kehittymiselle. Sekä eläin- että ihmiskokeissa on todettu, että sukraloosi nostaa veren sokeria ja insuliinia ja heikentää insuliiniherkkyyttä. Sekä suun että suoliston solut aistivat makeuden ja saavat aikaan sokeriaineenvaihdunnan, vaikka makeus tulisi kalorittomasta keinomakeutuksesta. Keinotekoinen makeutusaine aspartaami ei pääse puhtain paperein sekään. […]

    Read more

  • Fruktoosin harha

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Fruktoosi eli hedelmäsokeri kuulostaa terveelliseltä ja sitä se onkin nautittuna alkuperäisessä pakkauksessaan eli hedelmien, marjojen ja kasvisten luontaisena osana. Fruktoosia on myös tavallisessa sokerissa eli sakkaroosissa, joka koostuu glukoosin ja fruktoosin muodostamista disakkarideista. Erityisen paljon fruktoosia sisältyy teollisesti valmistettuun fruktoosi-glukoosisiirappiin. Fruktoosia suositeltiin ennen diabeetikoille makeutusaineeksi, koska sen aineenvaihdunta […]

    Read more

  • Jokapäiväinen karkkipussi ja sokerijuoma rasvoittavat maksan

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Arvostetussa tiedelehdessä julkaistu suomalaistutkimus näytti yksiselitteisesti sokerin haitallisuuden, joka ilmeni jo hyvin lyhyessä ajassa. Tutkittavat söivät kolmen viikon ajan päivittäin 1 000 kcal:n verran ylimääräistä makeaa, esim pussillisen karkkeja, puoli litraa sokeroitua virvoitus,urheilu- tai energiajuomaa ja lasillisen tuoremehua. Siis monelle nuorelle tavallinen määrä makeaa. Sokeridieetin aikana tutkittavien paino […]

    Read more

  • Sivu 46 of 116
Lataa nyt Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja ilmaiseksi! Lataa e-kirja (arvo 35,90 €) ilmaiseksi tästä!